Cégvilág

Óriás megbízás - Lesöpri a konkurenciát az orosz állami olajmamut

A 70 százalékban állami ellenőrzésű, oroszországi Rosznyefty társaság egy olyan hatalmas gázszállítási megbízást kapott, amellyel egyúttal hosszú évekre beszűkítette a helyi piac legnagyobb független szereplője, a Novatek mozgásterét. Utóbbi részvényeinek árfolyama zuhanni kezdett a hírre, hogy rivális elnyert előle egy 25 évre szóló, 80 milliárd dolláros szerződést.

A többségi orosz állami ellenőrzésű Rosznyefty olaj- és gázipari társaság láthatja el földgázzal az Inter RAO UES integrált villamos energia ipari csoport erőműveit 25 éven keresztül.

Nyolcvan milliárd dollár fejében 2016 és 2040 között összesen 35 milliárd köbméter gázt fog szállítani úgynevezett take or pay feltételek mellett a Vedomosztyi orosz lap szerint. (Ennyit gázt Magyarország nagyjából 3 év alatt használ el.)

A Kommerszant úgy tudja, hogy a Rosznyefty jobb feltételeket kínált az Inter RAO-val folyó tárgyalások során, mint annak jelenlegi szállítója, a Novatek. A legnagyobb, magánkézben lévő orosz gáztermelő részvényeinek árfolyama a moszkvai tőzsdén hétfőn 7,1 százalékos gyengüléssel reagált a 2016 utáni szállításoktól való elesés hírére, letéti jegyeinek ára pedig több mint 15 százalékkal csökkent Londonban.

2016-ig egy 2009-ben a Gazprom elől megszerzett megrendelés alapján szállít a Novatek az Inter RAO-nak. Az erőműcsoportnak történő eladásai tehetik ki értékesítése 20-30 százalékát. „A nagy üzletről való lemaradással súlyos kárt szenvedett a Novatek, de nem kapott halálos lövést” – közölte a Vedomosztyival egy nyilatkozati jogosultsága híján a neve elhallgatását kérő, moszkvai bankár. Szerinte a Novatek szerződésének lejártáig eltelő időben még sok minden történhet, akár vissza is nyerhetik korábbi értéküket a cég részvényei.

A Bank of America a befektetőknek összeállított levelében azt írja, hogy a Rosznyefty 80 milliárd dolláros megbízása aláhúzza a Rosznyefty gázpiaci nyomulásával kapcsolatos aggodalmakat. „A társaság utánanyúlhat a Novatek még meglévő ügyfeleinek is” – jósolja.

Spekulációk szerint az áll a Rosznyefty-Novatek csatározás mögött, hogy üzleti útra terelődött a Rosznyefty elnöke, Igor Szecsin, és a Novatek milliárdos társtulajdonosa, Gyennadij Tyimcsenko személyes ellenségeskedése. A két üzletember tagadja a viszály meglétét, jó barátságuk bizonyítékaként pedig a múlt hónapban számos olyan közös fényképet készíttettek, amelyeken nevetve pózolnak, még át is ölelik egymást.

A Rosznyefty az idén igencsak belehúzott a belföldi pozícióerősítésbe. A múlt hónapban egy 35 milliárd dolláros ügylet keretében kivásárolta a BP-t a TNK-BP 50 százalékából. Előtte, augusztusban egyesítette gáztermelő tevékenységét az Itera független gáztermelő hasonló tevékenységével egy olyan vegyes vállalatban, amelynek többségi ellenőrzését megtartotta. Hírek szerint további, zsíros gázüzlet-falatok bekebelezésére is készül.

Még egy befektetési bankot is létre akar hozni, erről Igor Szecsin kedden a Wall Street Journal Europe-nak nyilatkozott. A Vedomosztyi úgy tudja, hogy bankárnak a Morgan Stanley oroszországi egységétől most kilépett szakembereket kívánja a Rosznyefty felfogadni.

Adózott eredménye 5,77 milliárd dollár volt a harmadik negyed évben, az előző három hónapban viszont veszteséges volt a Reuters szerint.

A Rosznyefty diadala a Novateken kívül más helyi cégek üzletét is rontja. Ilyen  például a Gazprom Nyefty és a Lukoil, amelyek éppen most szorgoskodnak gáz üzletáguk erősítésén. Az olajtermelés melléktermékeként felhozott gáz eladása ugyanis az utóbbi években igencsak fontossá vált az oroszországi olajtársaságoknak.

Ha nem hasznosítják, s pláne, ha még el is égetik az olaj melletti kísérőgázt, akkor büntetést kell fizetniük. Ha viszont eladják, nem csak megússzák a bírságot, még többlet bevételhez is jutnak.

Rosznyefty Novatek földgáz Gazprom
Kapcsolódó cikkek