Cégvilág

Kap a Rosznyefty 48,8 milliárd dollárt

Az orosz Nemzeti Jóléti Alap terhére 48,8 milliárd dollárra tart igényt a Rosznyefty orosz állami olajipari óriás, kérését az ország energiaminisztériuma már jóváhagyta, írja az Itar-TASZSZ. Kap pénzt a Novatek is.

Az orosz energiaminisztérium jóváhagyta a Rosznyefty olaj- és a Novatek gázipari társaság segélyigényét, amelyet várhatóan a jóléti alapból fognak teljesíteni.

A Rosznyefty 48,8 milliárd dollárt kért az ország energiaiparát sújtó, nyugati szankciók hatásának ellensúlyozására. Az igényét továbbították a gazdaság-fejlesztési minisztériumnak, egy további engedélyezésre.

Az Itar-TASZSZ idézi Anton Sziluanov pénzügyminisztert, aki szerint a legnagyobb független orosz gázkereskedő, a Novatek hasonló módon 1,9-3,6 milliárd dollárhoz juthat az idén. Leinyid Fedun, a Lukoil elnök-helyettese jelezte, hogy az ő cége is hasonló kérelmet fog beterjeszteni. A Gazprom olajcége, a Gazprom Nyefty eddig nem kért pénzt, de bejelentette, hogy később kérhet.

A hivatkozott szankciókat az USA és az EU olyan orosz állami energiacégekre és bankokra vetették ki, amelyek nyugati hosszú távú hiteleket vettek fel. A szankciókat vonatkoznak azokra a magáncégekre is, amelyek tulajdonosai felkerültek a nyugati feketelistákra. A szankciókat a Nyugat július végén léptette életbe a Krím Oroszország általi elcsatolása, és az ukrajnai zavargások állítólag támogatása, szítása miatt.

Rosznyefty Novatek
Kapcsolódó cikkek