vaddisznó

Afrikai sertéspestis vírust talált a Nébih egy ukrán szállítmányban

A hús- és húskészítmények behozatali tilalmára hívja fel ismét a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután legutóbbi szúrópróba-szerű vizsgálaton afrikai sertéspestis vírust mutatott ki a záhonyi határállomáson elkobzott Ukrajnából származó sertéshús mintában.

Már Prágába is bejárnak a vaddisznók

Gondokat okoznak a túlságosan elszaporodott vaddisznók Csehországban, amelyek a könnyebb élelemszerzés céljából egyre gyakrabban kószálnak a nagyvárosok peremkerületeiben, olykor riadalmat okozva a lakosság körében.

Évente milliárdos károkat okoznak a vadak a gazdáknak

Több mint kétmilliárd forintnyi kárt okoznak a gazdáknak évente a Magyarországon elszaporodott vadak, az őzek, a szarvasok és a vaddisznók. A vadkár megtérítésére az köteles, aki a kárt okozó vad vadászatára jogosult, és akinek vadászterületén a károkozás bekövetkezett. Az új vadászati törvény jövőre kerülhet a parlament elé.

Szeret vadászni? Fontos információk!

Apróvad-állomány szempontjából Jász-Nagykun-Szolnok megye vadászterületei továbbra is országosan kiemelkedőnek számítanak. Dacára annak, hogy az utóbbi időben mezei nyúlból és fácánból évről-évre kevesebb él ezen a vidéken - tájékoztatta az MTI-t Zsiros Tibor, a helyi Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vadászati-halászati osztályának vezetője.
1
Világgazdaság Piactér