Agrár

Kiürülnek az ország vaddisznós kertjei

Szigorított az afrikai sertéspestis mentesítési terven az országos főállatorvos, egyebek mellett elrendelve, hogy a betegség szempontjából a legkockázatosabbnak számító területeken az összes vaddisznós kertben teljesen fel kell számolni az állományt.

Új határozatot hozott az országos főállatorvos az afrikai sertéspestis (ASP) leküzdésére, megelőzésére és korai felismerésére vonatkozó intézkedések hatékonyságának növelésére. Az ASP felszámolását célzó mentesítési terv minimálisan kétezer négyzetkilométerben határozza meg a fertőzött területet, amelyen belül az ASP előfordulási helyét és a körülötte lévő pufferzónát szigorúan korlátozott területnek (szkt) kell tekinteni, és mintegy 300 négyzetkilométer kiterjedésűnek kell lennie.

A határozat szerint a szigorúan korlátozott területen belül tilos a vaddisznó társas és egyéni vadászata, és ideiglenesen felfüggesztették minden más vadászható állatfaj vadászati engedélyét is.

A terület szkt-vé minősítése utáni kilencven napon belül minden azon belül eső, vaddisznót – vagy vaddisznót is – tartó vadasparkot

kettős kerítéssel kell körülvenni, vagy más módon kell megakadályozni a szabadtéri vaddisznóállománnyal való érintkezést.

Fotó: MTI Fotó: Kovács Attila

A vadaskertben az adott vadászati év végéig úgynevezett diagnosztikai kilövésekkel, kártalanítás mellett fel kell számolni a teljes vaddisznóállományt, vagyis az ott lévő összes vaddisznót ki kell lőni. Ugyancsak mindegyik vaddisznót – vagy vaddisznót is – tartó vadfarmon

fél éven belül teljesen fel kell számolni a vaddisznóállományt.

A főállatorvosi határozat szerint a fertőzött terület szkt-n kívüli részén a vaddisznóállomány gyérítése céljából diagnosztikai célú kilövést kell elrendelni. Ennek mértékét a lezárt 2019–2020-as vadászati év számai határozzák meg, és az ekkor lelőtt vaddisznók számának 150 százalékát kell elérnie.

További részletek a Világgazdaság csütörtöki számában

Pechtol János afrikai sertés vaddisznó ASP
Kapcsolódó cikkek