Energia

Az iráni elnök jemeni bosszút sejt az Aramco elleni támadás mögött

Haszan Róháni szerint az Aramco szaúdi állami olajvállalat ellen elkövetett dróntámadások a jemeni húszik figyelmeztetése volt, a lázadók a Rijád vezette koalíció rengeteg civil áldozatot követelő bombázásaira válaszoltak ezzel.

Kórházat bombáztak (...), iskolát bombáztak (...)

– mondta Haszan Róháni a koalíció légicsapásaira utalva. Hangsúlyozva, hogy ezzel szemben a húszi válasz egy ipari létesítmény elleni támadás volt.

„Tanuljanak a leckéből!” – tette hozzá az iráni minisztertanácsban elhangzott beszédében, amelyet az IRIB iráni állami televízió is közvetített.

Róháni mindazonáltal ismét hangsúlyozta: Teheránnak nincs köze az incidenshez, és továbbra sem akar konfliktust a térségben.

Szerdán Amir Hatami iráni védelmi miniszter is tagadta, hogy Iránnak köze lenne az Aramco elleni támadásokhoz, és a szaúdi-jemeni konfliktussal hozta összefüggésbe az incidenst.

Fotó: AFP

Keddi Twitter-bejegyzésében Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter úgy vélte: az Egyesült Államok elrugaszkodik a valóságtól, amikor Teheránt teszi felelőssé az Aramco elleni támadásokért.

Az Aramco két olajterminálját szombaton érték dróntámadások, fennakadásokat okozva a szaúdi olajkitermelésben és az exportban is.

Az incidenssel kapcsolatban Rijád vizsgálatot indított, és ehhez az ENSZ-től is segítséget kért.

Noha a húszik jelentkeztek a támadások elkövetőiként, Washington továbbra is Teheránt vádolja vele. Az iráni vezetés korábban többször jelezte, hogy támogatja a húszikat, de pusztán politikailag. Tagadta, hogy katonailag is segítené a lázadókat.

Rijád szerdán bejelentette, hogy a nap folyamán „tárgyi bizonyítékokat” mutat be, igazolandó, hogy a támadások hátterében valóban Teherán áll. A SPA szaúdi állami hírügynökség továbbá azt közölte, hogy Szaúd-Arábia csatlakozik ahhoz a misszióhoz, amelyet az Egyesült Államok hozott létre a Perzsa(Arab)-öböl hajózási útvonalának védelmére.

aramco Haszan Róháni Jemen olaj Irán
Kapcsolódó cikkek