Éppen ezért rendkívül fontos felhívni a figyelmet a szénmonoxid-mérgezés veszélyeire. Fontos tudni, hogy a szénmonoxid színtelen, szagtalan, ízetlen gáz, ebből adódóan az észlelése rendkívül nehéz. A mérgezést szenvedő egyének fejfájással, szédüléssel, émelygéssel és általános rosszulléttel szembesülnek, ezek azonban általános tünetek, amelyek sok egyéb betegségre utalhatnak. Szerencsére néhány jótanács megfogadásával radikálisan csökkenthető a szénmonoxid-mérgezés elszenvedésének valószínűsége.

Nagyon fontos, hogy a tüzelőberendezések megtervezését és telepítését szakemberre bízzuk, aki képes megfelelő szabályok és szabványok betartása mellett végezni a munkát. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a leggondosabban telepített berendezések is veszélyforrást jelentenek, ha a működtetésük nem megfelelő.

Forrás: pixabay

Sajnos előfordulnak esetek, amikor a háztartásban keletkező pára és por okoz problémát. A sütés-főzés során levegőbe kerülő mikroszkopikus zsír- és olajcseppek a porral és a várával keveredve ragacsos szennyeződéseket hoznak létre, amelyen egy része épp a tüzelőberendezés szellőzőrésein telepszik meg. A légbeeresztő nyílásokat eltömítő kosz elégtelen égés okoz, ami mérgező gázok felszabadulását okozhatja.

Hasonlóképpen veszélyforrást jelentenek a kéménybe zuhanó tárgyak, amelyek elzárják az égéstermékek távozásának útját. Leggyakrabban vakolat- és tégladarabok okoznak problémát, de igen gyakori a madár- és darázsfészkek megjelenése is a járatokban. Fűtési szezon előtt mindenképpen ellenőriznünk kell a járat átjárhatóságát, máskülönben fennáll a veszély, hogy a keletkező gáz a szoba felé távozik.

Abban az esetben, ha nyílt égésterű tüzelőberendezéssel fűtünk, amely a szoba levegőjéből táplálkozik oxigénnel, mindenképpen gondoskodnunk kell a megfelelő légcseréről. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a napjainkban használatos korszerű nyílászárók olyan mértékű zárással rendelkeznek, amelyek ellehetetlenítik a lakás lassú légcseréjét. Minél kevesebb az oxigén, az égés annál kevésbé lesz tökéletes, emiatt a kémény sem képes az égéstermékek megfelelő elszállítására. Ezért tartsuk szem előtt: ha nyílt égésterű berendezést használunk, szellőztessünk gyakran, különösen abban az esetben, ha a nyílászáróink jó légzárást biztosítanak!

Nem feledkezhetünk meg arról a tényről sem, hogy egyes háztartási berendezések és gépek képesek megváltoztatni a lakásban uralkodó légnyomást. Ilyenek többek között a páraelszívók, a szárítógépek és a klímaberendezések. Ezek használata során előfordulhat, hogy a légnyomás-változás miatt a kéményben megfordul a légmozgás iránya, az égéstermékek és a keletkező gázok pedig a szoba felé távoznak.

Rendkívül fontos kihangsúlyozni a szénmonoxid-érzékelők jelentőségét, amelyek segítséget jelentenek a színtelen és szagtalan gáz felismerésében. Részesítsük előnyben az ismert és megbízható gyártók készülékeit!