A magyarországi szervezett villamosenergia-piacot működtető Hupx Zrt. – a Mavir Zrt. leányvállalata – tervei szerint a nyár elején elindítja a hazai szervezett származásigarancia-piacot (GO, avagy guarantees of origin), ami jelentős mérföldkő a megújuló villamosenergia-termelés kereskedelme és a kötelező átvételi rendszer (KÁT) fejlesztése során. A lépésre az áramtörvény 2021 nyarán hatályba lépett azon módosítása alapján kerül sor, amely az érintett piac 2022. július 1-ig történő elindítását rögzíti. A társaság közleménye szerint a piaci szabályzat várhatóan már az év elején elérhető lesz, a kereskedési rendszerhez kapcsolódó tagi tesztek kezdete 2022 tavaszán esedékes, és ezek sikerességének függvénye a nyár eleji éles indulás.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A hazai GO-piacon a működés első szakaszában negyedéves aukciókon lehet majd kereskedni. A piac kínálati oldalán a magyarországi KÁT-termelés átvevője, a Mavir áll, a vevőin pedig az energiakereskedők, a végfelhasználók, illetve egyéb piaci szereplők. Kereskedni majd a nap- és szélerőműből termelt, illetve a további, a KÁT-rendszerben termelt megújulóforrásból származó mennyiségekkel lehet.

Az új piactér elsődleges szerepe az, hogy a megújulótanúsítványok kapcsán árjelző funkciót lásson el az eddig  Magyarországon megkötött kétoldalú ügyletek mellett, a szervezett piaci működés transzparenciájából fakadóan. Ezzel hozzájárul a hazai energiapiac fejlődéséhez, azon belül is a megújulók térnyeréséhez.  

A HUPX a már működő szervezett piacaihoz hasonlóan anonim kereskedést biztosító aukciós  felületet, valamint a pénzügyi klíringet, illetve az ügyletek teljesülésének garantálását biztosító rendszert alakít ki a származási garancia piacára is. 

Olaszország és Franciaország után Luxemburg, Horvátország, Szlovákia és Portugália is megkezdte az adott országok megújuló villamosenergia-termeléséhez kapcsolódó származási garanciák  aukcióját.