A származási garanciák június 14-i, első hazai tőzsdei aukcióján 664 gigawattórányi villamosenergia-tanúsítvány kelt el, a tőzsdére bocsátott mennyiség több mint 97 százaléka – jelentette be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Az eladó a Mavir Zrt. volt, az értékesítési felületet a Hupx Zrt. biztosította. Az eladott tanúsítványok a kötelező átvételi rendszerben (KÁT) támogatott villamos energia eredetét igazolják. A következő aukció június 27-én lesz, majd negyedévente lesz lehetőség a származási garanciák kereskedésére.

Wind turbines stand at a cornfield near the city of Warstein, western Germany, on June 8, 2022. (Photo by Ina FASSBENDER / AFP)
Fotó: INA FASSBENDER / AFP

A 14-i aukcióval a Hupx-csoport elindította a magyarországi szervezett származásigarancia-piacát. E tanúsítványokat a villamos energia eredetének igazolására használják Európában. A MEKH 2014. január 1-je óta végzi a származási garanciák felügyeletét és üzemelteti a származási garanciákat tartalmazó elektronikus számlarendszert. A hivatal javaslatai alapján született meg az a 2021-ben kihirdetett jogszabály, amely alapján a KÁT-rendszerben értékesített villamos energiához tartozó származási garanciákat a Mavir 2022 júniusától aukción köteles értékesíteni, a bevétel pedig a KÁT-rendszer működtetésének költségeit csökkenti.

Az első aukción a 2022. január–márciusi villamosenergia-termeléshez kapcsolódó, összesen mintegy 679 gigawattóra származási garanciát hirdettek meg, ebből 509 gigawattórányi már az úgynevezett EECS rendszernek is megfelelő, exportképes tanúsítvány volt. Az EECS szerinti származási garanciák teljes mennyisége, illetve a januári termeléshez kapcsolódó tanúsítványoknak a 91 százaléka, azaz összesen közel 664 gigawattóra talált gazdára.