Két átfogó magyar-szerb energetikai megállapodás született Szerbiában, amelyeket magyar részről az MVM írt alá.

Fotó: Marton KOVACS

 „Az induló együttműködések biztosítják, hogy a két ország minden körülmények között garantálja partnere számára a biztonságos energiaellátást” – emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a ceremónia után a Sinisa Mali szerb pénzügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón.

Magyar területen érkezik a tárolandó gáz 

Az első szerződés szerint Szerbia már az idén félmilliárd köbméter olyan földgázt tárolhat magyarországi földalatti tárolókban, amely Magyarországon keresztül érkezik. (Erről előzőleg meg kellett egyeznie a szerb és az orosz elnöknek is.) Déli szomszédunk a gázhoz a fűtési idényben, vagyis ez év októbere és a jövő év tavasza között juthat hozzá, előre rögzített nagyságú tételekben.

A miniszter emlékeztetett, hogy tavaly ősz óta Magyarország nagyobb tétel orosz földgázhoz jut Szerbia felől, e beszerzés idei mennyisége 1,7 milliárd köbméter lesz. (Ugyanakkor a hatályos magyar-orosz hosszú távú gázimport szerződés évi 3,5 milliárd köbméteres, Szerbia felőli behozatalt rögzített – a szerk.)

Árampartnerség, négy területen

A másik szerződésnek négy pontja van. Az első szerint a hazai villamos energia piac összekapcsolódik a szerbiaival és a szlovéniaival, létrejön egy közös áramtőzsde. Ez nagyobb árampiacot jelent, ami többnyire lehetővé teszi az áramárak csökkenését, továbbá gyorsabbá és könnyebbé válik az áramszállítás a miniszter felsorolása szerint. A második pont alapján a most 1000 megawattos magyar-szerb határkeresztező kapacitás a másfélszeresére nő, lehetővé téve az eddiginél nagyobb mennyiségű villamosenergia továbbítását.

E beruházásnak 2028 tavaszára kell elkészülnie, a fejlesztés a Sándorfalva és Szabadka közötti vezetékszakaszon történik. Szállítható majd rajta a két új paksi blokk átadása után is, azok árama. Harmadikként a közös kutatások indulnak a megújuló alapú energiatermelés terén, végül pedig déli szomszédaink magyar technológiát fognak hasznosítani energetikai beruházásaik során.