Európának komolyan kell vennie azt a figyelmeztetést, hogy az elmúlt egy hétben lelassultak az orosz földgáz-szállítások, és haladék nélkül el kell kezdenie felkészülni a legrosszabbra óvott szerdán Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA)  ügyvezető igazgatója.

Ahogy közeledik a tél, egyre tisztábban érthetőek Oroszország szándékai, és a hivatalnok úgy véli, azért fogyatkozott meg a küldött gáz, mert azt akarják, hogy az európaiak ne tudják feltölteni a tárolóikat, és ezzel megnőjön Moszkva befolyása a téli hónapokban.

Európának felkészültnek kell lennie arra az esetre, ha az orosz gázt teljesen leállítják

nyilatkozta a Financial Timesnak az ügyvezető igazgató.

Fatih Birol, head of the International Energy Agency (IEA) speaks at the Autumn conference of Equinor, a Norwegian multinational energy company, in Oslo, Norway on November 26, 2019. (Photo by Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix / AFP) / Norway OUT
Fotó: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix / AFP

AZ IEA, amelyet elsősorban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagjai finanszíroznak, az első hivatalos szervezetek közt volt tavaly, amelyek  nyilvánosan figyelmeztettek, hogy Oroszország a gázszállításokat manipulációra használja – jegyezte meg a brit napilap.

Birol szerint az európai országok legutóbbi vészintézkedései a gázkereslet csökkentésére, mint a régi széntüzelésű erőművek újraindítása, a válság méretét tekintve indokoltak voltak, még akkor is, ha az emiatt megnövekedett széngáz kibocsátás aggodalmakat kelt. Ez ideiglenes, és abban segít, hogy megőrizhetőek legyenek a gáztartalékok a télre tette hozzá. A negatív hatások ellensúlyozhatók a megújuló energiák gyorsabb elterjesztésével mondta.

De Birol arra is figyelmeztetett, hogy az eddigi európai kormányzati intézkedések nem lesznek elegendőek, ha teljesen leáll az orosz gázszállítás. Minden lehetséges eszközzel meg kell őrizniük a betárolt földgázt, hogy a télre elegendő tartalék halmozódjon fel. 

Úgy hiszem, még több és mélyrehatóbb keresleti intézkedés lesz a télhez közeledve

mondta, és hozzátette, hogy a földgáz porciózása egyre reálisabb lehetőséggé válik, ha tovább csökken az oroszok európai gázexportja.

Birol szerint fontos következtetés az is, hogy a bezárásra szánt atomreaktorokat is működésben kell tartani ahhoz, hogy kevesebb gáz fogyjon.

Németországot sok bírálat éri, amiért a súlyosbodó energiahiány ellenére is be akarja zárni az idén maradék nukleáris erőműveit – emlékeztet az FT.