Norvégiában sztrájkba lépett kedden az olaj- és gázipari dolgozók egy része, akik béremelést követelnek a magas miatt. 

A Lederne ágazati szakszervezeti szövetség fokozatosan terjeszti ki a sztrájkot, és ha szombatig nem születik megállapodás a kormány képviselőivel, akkor 

Norvégia napi gáztermelése már 25 százalékkal, olajtermelése pedig 15 százalékkal csökken. Más ágazati szakszervezetek már megállapodtak a kormánnyal a béremelésről. 

Norvégia az egyik legnagyobb gázkitermelője. A gáz ára Európában hétfőn március óta legmagasabb szintre emelkedett. Kedden, a kereskedés első másfél órájának a végén, 9.30 perckor a jegyzés 166,6 eurón állt, ami 2,2 százalék drágulás a hétfői záróértékéhez viszonyítva. 

An Equinor employee talks to a reporter on a rig used to produce oil from the Johan Sverdrup oil field some 140 kilometres west from the town of Stavanger, Norway, on December 3, 2019. - Norway's King Harald will formally inaugurate the field in January 2020, but production began back in early October 2019 and 350,000 barrels are already being pumped up per day. Fifty years after the Scandinavian country first struck black gold, the field holds the promise of another half-century of oil business, despite growing opposition to fossil fuels. (Photo by Tom LITTLE / AFP)
Fotó: Tom Little / AFP

Korábban a VG megírta, hogy a sztrájk hírére hétfőn 2,7 százalékkal drágult a földgáz a határidős jegyzésekben az Európában irányadó TTF holland gáztőzsdén. Hétfőn reggel megközelítette a 152 eurót egy megawattórányi mennyiség ára, és folyamatos mozgás mellett dél körül is 150 euró fölött marad. 

A kínálat további szűkülése fokozza az aggodalmakat, hogy Európának nem lesz elég gáza, hogy időben feltöltse a tárolókat a téli fűtési szezonra. 

A német gazdaság legfontosabb iparágai összeomolhatnak a gázhiány miatt, és egyre több szakértő figyelmeztet arra, hogy fel kell készülni az orosz gázcsapok teljes elzárására.