Sztrájkot szerveznek a szakszervezetek a norvég energiaszektorban a jövő hétre, ami – ha nem tudnak megegyezni – az ország olaj- és gázkitermelésének, valamint exportjának csökkenéséhez vezet. A Reuters becslése szerint gázkivitelnek 13, az olajénak pedig a 6,5 százaléka van veszélyben. A munkások magasabb bért követelnek a növekvő hatásának kompenzálására, és erős a tárgyalási pozíciójuk, mivel éppen olyan időszakban készülnek munkabeszüntetésre, amikor Oroszország visszavágja az európai exportot, így különösen szűk a piac.

This overview shows the Johan Sverdrup oil field in the North Sea west of Stavanger, Norway, on January 7, 2020. - Johan Sverdrup, situated some 140 km off the south western coast of Norway and operated by Equinor, is the third largest oil field on the Norwegian continental shelf, with expected resources of 2.7 billion barrels of oil equivalent. (Photo by Carina Johansen / NTB Scanpix / AFP) / Norway OUT
Fotó: Carina Johansen / NTB Scanpix / AFP


A tengeri kitermelésben részt vevő munkavállalók 15 százalékát tömörítő Lederne szakszervezet tagjai a múlt csütörtökön szavazták le a vezetőik és a munkaadók kompromisszumos béremelési javaslatát. 

Ennek eredményeképpen július 5-én sztrájkba lépnek három mezőn, másnap pedig újabb hármon, ha addig nem találnak számukra elfogadható megoldást. 

A tárgyalások ugyan folyamatosak, de eddig nem vezettek eredményre. A többi érintett szakszervezet elfogadta az ajánlott béremelést, így ők nem szüntetik be a munkát.
A készülő sztrájk miatt hétfőn 2,7 százalékkal drágult a földgáz a határidős jegyzésekben az Európában irányadó TTF holland gáztőzsdén. Reggel megközelítette a 152 eurót egy megawattórányi mennyiség ára, és folyamatos mozgás mellett dél körül is 150 euró fölött marad. 

A kínálat további szűkülése fokozza az aggodalmakat, hogy Európának nem lesz elég gáza, hogy időben feltöltse a tárolókat a téli fűtési szezonra. 

A német gazdaság legfontosabb iparágai összeomolhatnak a gázhiány miatt, és egyre több szakértő figyelmeztet arra, hogy fel kell készülni az orosz gázcsapok teljes elzárására. A Gazprom már 60 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat 1. teljesítményét, július 11. és 21. között pedig karbantartási munkálatok miatt teljesen leállítja a vezetéket. Kérdéses, hogy utána egyáltalán újraindul-e a szállítás.

Natural gas extraction plan Zalesie OZG - Jasionka II, in 'Bor' forest near Rzeszow.On Friday, June 17, 2022, in Rzeszow, Podkarpackie Voivodeship, Poland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Artur Widak / NurPhoto via AFP


A helyzet annyira súlyos, hogy a német kormány be akarja építeni az energiabiztonsági törvénybe az ország legnagyobb földgázimportőre, az Uniper és a hasonló gázipari vállalatok megmentésére szolgáló eszközöket – értesült a Reuters. 

A mentőcsomag az Uniper esetében hasonló lehetne ahhoz, mint amilyent a Lufthansának nyújtottak. 

A törvénymódosításról már egyeztetnek a minisztériumok között, de részletek egyelőre nem ismeretesek.
A gáz azonban egyelőre érkezik az Északi Áramlat 1.-en és Ukrajnán keresztül is Európába; előbbin hétfőn óránként 29 millió kilowattórányi mennyiséget mértek, valamivel többet mint a hét végén. Ukrajnán keresztül Szlovákiába 37,1 millió köbméternyi gázt szállítottak hétfőn, a Jamal–Európa vezetéken viszont ismét keleti irányba áramlott óránként kétmillió kilowattórányit meghaladó gáz.