Energia

Óriási gázmezőt kapcsolt a Gazprom a kínai vezetékre

Ez, a koviktai a második mező, amelyről az évi 38 milliárd köbméteres kapacitású Szibéria Ereje vezetéken keresztül áramlik a földgáz a világ második legnagyobb gazdaságába.

Tesztüzemmódban rákapcsolta legnagyobb kelet-szibériai gázmezejét az orosz Gazprom a Kínába tartó Szibéria Ereje vezetékre – jelentette a Reuters.

Gas Drilling & Wells at Gazprom PJSC's Chayandinskoye Field
Fotó: Bloomberg

Az orosz gázipari óriás azt közölte, hogy az Irkutszktól 450 kilométerre északra fekvő koviktai gázmezőről indította meg a tesztszállításokat.  

A Jakutföld délnyugati részében fekvő csajandai gázmezőről már 2019 végén elkezdtek földgázt szállítani. Mindkét mező az évi 38 milliárd köbméter névleges kapacitású Szibéria Ereje vezetékre kapcsolódik.

A gázvezeték alapvető fontosságú Moszkva számára, hiszen az Ukrajna megtámadása után kivetett szankciók miatt rákényszerül, hogy a Nyugat helyett más irányba terelje át a gázeladásokat, megőrizve a jövedelmet – írta a Reuters.

A Gazprom azt közölte, hogy a tesztelést követően decemberben indulhat az élesüzem. 

A Gazprom 2020-ban még csak 4,1 milliárd köbméter földgázt szállított Kínába, ez 2021-ben már 11 milliárdra ugrott, és jövőre szeretnék elérni a 22 milliárd köbmétert.

A Szibéria Erejéről egyébként nemrégiben még azt mondta Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes, hogy 2027-ben érheti el a teljes kapacitást, két évvel később a tervezettnél.

A kínai gazdaság kisebb lángon ég idén a vártnál, emiatt kevesebb földgázt is fogyaszt, de rendületlenül vásárolják az olcsó orosz gázt. Az Egyesült Államokban hosszú távú szerződések keretében szintén jó áron vásárolt cseppfolyós földgázt (LNG) pedig a terminálokból egyenesen áthajóztatják Európába, ahol drágán eladva hatalmas profitot zsebelnek be rajta. Ezeket a szállításokat állítólag a múlt heti kommunista párti kongresszus előtt és az európai csúcsvezetők lázas energiakrízis-tárgyalásai közepette leállították.

A Bloomberg csütörtöki jelentése szerint szeptemberben Kína rekordmennyiségű LNG-t és acélgyártáshoz szükséges szenet szerzett be Oroszországból. Ukrajna februári lerohanása óta 50 milliárd dollárnál is nagyobb értékben vettek energiatermékeket az oroszoktól a kínaiak.

Szeptemberben 2,5 millió tonna szenet vettek, az előző év azonos havában beszerzett 900 ezer tonna többszörösét. Eközben az LNG-vásárlás egyharmadával növekedett, 819 ezer tonnára, holott egészében a világpiacon 12 százalékkal kevesebbet vásároltak a termékből. A Bloomberg szerint a több gázt szállító vezetékes oroszországi vásárlásokról Peking az év eleje óta nem közöl adatokat.

 

 

 

szibériai földgáz koviktai gázmező Kína energiaimportja Szibéria Ereje LNG Gazprom
Kapcsolódó cikkek