Októberben már esett a benzin hazai kiskereskedelmi forgalmazása, a gázolajé viszont kissé bővült, hiszen még folytak a mezőgazdasági munkák. November az előbbi piacon szomorú változást ígér, a gázolajat viszont továbbra is vihették olcsón és korlátlan mennyiségben a traktorok.

20220629 Szeged MOL kút tankolás ársapka, hatósági árKépen: dízel
 A mezőgazdasági gépek egyelőre korlátlanul tankolhatnak az ársapkás gázolajból. Fotó: Török János / Délmagyarország

Az elmúlt hónapban 4,3 százalékkal kevesebb, összesen 167,65 millió liter benzin fogyott a hazai kiskereskedelemben, mint szeptemberben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) statisztikái szerint. A csökkenésben a szezonális hatások mellett annak is szerepe lehetett, hogy az ársapkarendelet szigorítása miatt nem minden autós vásárolhatott a hatósági áras, literenként 480 forintos üzemanyagból, aki pedig igen, alkalmanként az sem korlátlan mennyiségben. Szintén a jogszabályi háttér magyarázhatja, hogy a gázolajforgalom 4,6 százalékkal 409,82 millió literre bővült. E termékből ugyanis a mezőgazdasági gépek annyit vásárolhattak literenként 480 forintért, amennyire szükségük volt, márpedig javában zajlottak az őszi munkák a földeken.

Kiskereskedelmi üzemanyag-forgalom
 

A 2022 októberi forgalom azonban mindkét termék esetében kisebb volt az egy évvel korábbinál: benzinből 2 százalékos, gázolajból 5,5 százalékos az elmaradás. 

A feketeleves azonban csak most jön, miután november második felében olyat tapasztaltak az autósok, amit évtizedek óta soha: alig van üzemanyag!

Az okokról írtunk: bár nem szűnt meg, de megcsappant a hazai üzemanyagforgalom mintegy 30 százalékát kitevő hiszen a kereskedőknek nem éri meg olyan terméket, behozni, amelyet csak veszteséggel tudnak eladni. Mindezt tetézi, hogy bár a Mol jelezte, hogy 10 százalékkal növeli a kibocsátását, úgy tudjuk, hogy ott is beütött a krach: a százhalombattai finomító félgőzzel termel, a Mol már a második hete nem küld üzemanyagot a más szállítóktól elvágott kis benzinkutaknak. (Jelezzük, amint a Mol közzéteszi az ezzel kapcsolatos részleteket.)

A piac már lépett, a kormányon a sor

A piaci szereplők a kormány mielőbbi, akár már decemberi beavatkozására várnak. Ha például gátat szabna a mezőgazdasági gépek korlátlan, és a mezőgazdasági munkákkal már aligha indokolható gázolaj-vásárlásának, mindjárt több üzemanyag maradna az autósoknak. 

Segítene az egy alkalommal történő tankolás mennyiségének további korlátozása és óvatosan hozzá lehetne nyúlni az ársapkához is. 

Ha ugyanis közeledne egymáshoz a piaci és a hatósági ár, akkor a kereskedők is jobban keresnék a maguk számára is kezelhető konstrukciót. A holtankoljak.hu szerint pillanatnyilag egy liter normál benzin átlagosan 661 forintba kerül a hazai kutaknál már, ahol kapható –, a gázolaj pedig 726,7 forintba. Előrejelzése szerint holnaptól literenként 11, illetve 13 forintos áresés várható.

Ám akármikor is lép a kormány, 2022 novemberére meredek csökkenést ígérnek az üzemanyag-statisztikák, és egyelőre semmi nem szól amellett, hogy decemberben felpörögne az autózás.