A hazai földgáztárolók töltöttsége 5,44 milliárd köbméter volt, ami az összkapacitás 86,02 százaléka. Az egy évvel ezelőtti mennyiséghez képest november 15-én 19 százalékkal több földgáz volt a tárolókban – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közleményéből.

Budapest, 2022. szeptember 3.Csővezeték az MVM Next Energiakereskedelmi (volt Főgáz) Zrt. telephelyén Kőbányán, a Salgótarjáni út 45. szám alatt
földgáz
86 százalékos a hazai földgáztárolók töltöttsége.
Fotó: Róka László / MTI

Az gáztárolási rendeletében meghatározott ütemezés szerint hazánknak november elsejéig ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát kellett kötelezően betárolnia, ami 3,65 milliárd köbméter. Magyarország a maximális ellátásbiztonságot jelentő nagyobb volumenű betárolásnak köszönhetően november 15-re 1,79 milliárd köbméterrel, azaz majdnem 50 százalékkal túlteljesítette a rendeletben megszabott mennyiséget.

A szóban forgó mennyiség 880 millió köbméterrel, azaz 19 százalékkal magasabb a tavaly november 15-i mennyiséggel összevetve. Az éves fogyasztásarányos töltöttség ezen a napon 54,48 százalékot tett ki, ami 26,2 százalékkal haladta meg az európai földgáztárolók töltöttségi átlagát.

Ráadásul a betárolt 5,44 milliárd köbméternyi földgáz az éves lakossági fogyasztást is meghaladja, hiszen annak 137 százalékát teszi ki.

Bezuhant Magyarország energiafelhasználása

Az atomerőmű tervezett karbantartása miatt a nukleáris eredetű villamosenergia-termelés is csökkent.