Bár a Roszatomra nem vonatkoznak az Oroszország elleni szankciók, beruházásainak megvalósítását érintheti a beszállítói hálózatainak a sérülése és a is – mondta az Oroszországban zajló Atomexpón magyar újságíróknak Alekszandr Merten, a Paks II. projekt igazgatója, aki a Roszatom atomerőmű-építő leányvállalatának, az ASZE-nek az alelnöke.

Alexander Merten
Fotó: Roszatom

A megbízó diktál

Alekszandr Merten fontosnak tartotta a szereposztás tisztázását is: a két új blokk megrendelője a Paks II. Zrt., amely a beruházás engedélyese. Az engedélyek megszerzésében a Roszatom segít, de a Paks II. határozza meg a projekt lépéseit, ütemtervét. „Mi a feladatokat abban a tempóban valósítjuk meg, amilyet a megrendelő diktál” – szögezte le. 

Így például a megrendelő dönt bizonyos kérdésekről, illetve ő oldja meg azokat. Ilyen az európai beszállítások vagy a biztosítások ügye. Ezekről is szó volt Alekszej Lihacsovnak, a Roszatom vezérigazgatójának és Szijjáró Péter külgazdasági és külügyminiszternek az Atomexpón, Szocsiban folytatott megbeszélésén.

 A Paks II. projekt megvalósítása, vagyis a két új blokk 2030-as üzembe állítása szempontjából ezért nagyon sok múlik a megrendelőn és az engedélyeztetésben érintett magyar hatóságokon.

Külföldről is jöhet a paksi cement

Összességében Alekszandr Merten meggyőződése, hogy a felek együttműködve túllépnek a nehézségeken, amelyekre hozott egy aktuális példát is. A cementre kirótt extra igen érzékenyen érinti a paksi beruházást, amelyhez összesen csaknem 2,5 millió tonna cementre lesz szükség. 

Ha sikerül megoldani ezt a kérdést, akkor a szükséges cement beszerezhető Magyarországon, ha nem, akkor kénytelen lesz a kivitelező importálni, de annak időbeli és költségkihatásai is lehetnek.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a kérdést komplexen kell megoldani, hiszen hosszú távú projektről van szó, amely nem valósítható meg az illetékes döntéshozók bevonása nélkül.

Még gyorsabban kell Paks II., amely a Roszatom szerint kockázatos projekt

Márciusban újabb fontos engedélyt kaphat meg a két új paksi blokk építése.

Alekszandr Merten elégedetten szólt a beruházás magyarországi beszállítóiról, például a Duna Aszfaltról és a KÉSZ csoportról. Mint mondta, gyorsan és jó minőségben dolgoznak. Már megtörténtek az alapozás előkészületei, az üzemeltetés épületeit a KÉSZ építi. Egy sor további vállalkozó dolgozik a projekten, különböző berendezéseket szállítanak, a Ganz utódvállalatai például nagy teljesítményű szivattyúkat,  transzformátorokat. Számos tender van folyamatban, remélhetőleg több magyar cég is bekapcsolódik a projektbe. 

„Mivel a szankciók nem vonatkoznak a Roszatomra, azoknak nincs hatásuk arra a nukleáris tudományhoz köthető, széles körű magyar–orosz együttműködésre sem, amelynek előkészítése tavaly indult meg” – válaszolt a Világgazdaságnak Alekszandr Merten. Kutatóreaktorról, izotópos anyagvizsgálatról van szó.

A Paks II. Zrt. videója a talajkitermelésről készült.