Egy budapesti háztartás jövedelmének 2,5 százalékát vitte el tavaly decemberben az áram- és gázszámla kifizetése, ez a második legkedvezőbb érték az uniós fővárosok között – mutatta ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Az élen Luxembourg áll 1,6 százalékkal.

Watthour,Meter,Of,Electricity,For,Use,In,Home,Appliance.this,Is Watthour meter of electricity for use in home appliance.This is a modern technology that can monitor the home's electrical energy consumption.Electronics
Fotó: Shutterstock

Budapest úgy előzött, hogy mások rontottak

Az összehasonlítás egy olyan kétkeresős háztartásra vonatkozik, amely évente 2200 kilowattóra áramot és 10 ezer kilowattóra gázt használ. Az, hogy a budapesti érték ilyen alacsony, azért is kiemelendő, mert a mutató figyelembe veszi a háztartások teherbíró képességét. 

Az európai tarifák önmagukban történő összevetésekor ugyanis gyakori felvetés, hogy hiába alacsonyak a magyarországi lakossági áram- és gáztarifák, ha alacsonyabbak a jövedelmek is. 

Az energiaárak közel másfél éve indult erőteljes növekedése előtt a vizsgált magyarországi mutató értéke csak az európai középmezőnyben volt. Pozíciójavulása elsősorban annak köszönhető, hogy míg a hazai tarifák nem változtak, és a rezsiszabályok szigorítása sem növelte érdemben a háztartások döntő részének kiadásait, más európai országokban elszabadultak a rezsiköltségek. Lényegében tehát nem Budapest előzött, hanem a többi főváros került rosszabb helyre. Bár az összehasonlítás fővárosokra vonatkozik, a hatósági tarifák alkalmazása miatt a budapesti adatok egész Magyarországra vonatkoztathatók.

 

A 2,5 százalékos érték a MEKH azon összeállításában szerepel, amely az európai háztartások decemberi rezsiköltségeit ismerteti. Ebből – ahogyan a Világgazdaság korábbi cikkéből is – kiderül, Magyarország Európa legalacsonyabb háztartási rezsiköltségeivel zárta 2022-t, és a magyar háztartások rezsiköltségei 2022 utolsó hónapjában is a legkedvezőbbek voltak Európában.

Egész évben az élen állt Magyarország

Az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megbízásából a finnországi VaasaETT által készített nemzetközi ár-összehasonítás szerint tavaly decemberben ismét több európai fővárosban nőttek a háztartásokat terhelő energiaköltségek. A lakossági fogyasztók által fizetendő áram bruttó ára Helsinkiben 23, Madridban 20, Stockholmban 18 százalékkal emelkedett novemberhez képest. A földgáz lakossági ára Stockholmban 31, Szófiában 13, Athénban pedig 10 százalékkal nőtt egy hónap alatt.

A magyarországi fogyasztók villamosenergia-költségei 2022 decemberében sem emelkedtek. A háztartások a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (évi 2523 kilowattóra) esetében a második legalacsonyabb árat (9,02 eurócentet kilowattóránként) fizették a villamos energiáért. 

Azok a háztartások, amelyek 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, 10,40 eurócentes egységáron juthattak áramhoz, ami szintén a második legalacsonyabb ár európai összehasonlításban.

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz decemberben is Budapesten volt a legolcsóbb, átlagfogyasztás (63 645 megajoule) esetén 2,48 eurócent kilowattóránként – írja a hivatal. Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,04 eurócentért jutottak egységnyi földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.