Szinte teljes egészében megerősítették beruházási szándékukat a nyilatkoztatási eljárásban a január 15-ei első fázis szerinti határidőig azok az erőművi befektetők, amelyeknek 2022 május 2-a előtt befogadott csatlakozási igényük volt a Mavir Zrt.-nél, vagy valamelyik elosztói engedélyesnél. A rendszerirányító bejelentése szerint 2022 márciusa után maradt összesen 5200 megawattnyi (MW), meghatározóan napelemes kapacitásból mindössze egyetlen megawattnyi esett ki, viszont időközben mintegy 660 MW-t üzembe helyeztek.

2020.10.07. TahitótfaluA Szentendrei szigeten helyezték üzembe a Fővárosi Vízművek legújabb napelem-parkját, amely a szigeten található víztermelő kutakat és a káposztásmegyeri gépházat látja el energiával.Fotó: Kurucz Árpád (KA)Magyar Nemzet 2020.10.07. Tahitótfalu
A Szentendrei szigeten helyezték üzembe a Fővárosi Vízművek legújabb napelem-parkját, amely a szigeten található víztermelő kutakat és a káposztásmegyeri gépházat látja el energiával.
Fotó: Kurucz Árpád (KA)
Magyar Nemzet
 A már elindított naperőműterveket meg is akarják valósítani. Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Készülődnek a hálózati cégek

A nyilatkozatok alapján a hálózati engedélyesek (az elosztótársaságok) mintegy 2170 MW-nyi kapacitás esetében módosíthatják a csatlakozás tervezett időpontját, de az időpont nem lehet később 2027-nél. A befektetők egyébként február 6-án kapták kézhez a hálózati engedélyesek visszajelzését a tervezett erőművi beruházások csatlakozási időpontjáról, és február 13-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy elfogadják-e az abban szereplő dátumot és pénzügyi biztosítékot. (Magyarországon hat hálózati engedélyes működik, ezek három tulajdonosi csoporthoz tartoznak. Az állami energiaipar csoportnak az MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft. és az MVM Démász Áramhálózati Kft. a része, a német hátterű E.ON-nak az E.ON Észak-Dunántúli Áramhálózati Zrt., az E.ON Dél-Dunántúli Áramhálózat Zrt. és az Elmű Hálózati Kft., a hatodik pedig az magyar befektetői kézben lévő Opus Titász Zrt.)

A tervezettnél évekkel hamarabb teljesülhet a napelemes célszám

„A tavaly életbe lépett, új csatlakozási folyamat részeként most zajló nyilatkoztatási eljárás célja az, hogy a hálózati engedélyesek minél pontosabb információk alapján, a tényleges piaci igények ismeretében tudják tervezni fejlesztéseiket„ – magyarázza a Mavir. Mint írja, az így letisztázott kép alapján készülhetnek el azok a hálózatszámítások, amelyek használatával az engedélyesek meg tudják határozni a tavaly beadott új termelői és tárolói kapacitások csatlakozási feltételeit. 

A hálózati engedélyeseknek március 13-ig kell ezekre az új, tavaly beérkezett igényekre kiadniuk a műszaki-gazdasági tájékoztatókat és megvalósíthatósági tanulmány készítésére vonatkozó felhívásokat.

Ez a nyilatkoztatási eljárás a háztartási kiserőműveket, illetve a hálózatra nem, csupán saját célra termelő, úgynevezett visszwattos erőműveket nem érintette.

A magyarországi villamosenergia-rendszerben jelenleg mintegy 4 ezer megawattnyi ipari és háztartási napenergia-kapacitás üzeme. A nyilatkoztatási eljárás tapasztalatai is azt mutatják, hogy az összes beépített napelemes kapacitásra 2030-ra várt 6 ezer megawattos célszám sokkal korábban, akár már néhány éven belül teljesülhet Magyarországon.