Változik a 2022. május 2-i egyedi igénybejelentéseken alapuló erőművi csatlakozási folyamat szabályozása, ezzel módosulnak a hálózati engedélyesekre vonatkozó határidők is – tájékoztatta partnereit a Mavir Zrt. Mint írja, az erre  vonatkozó 526/2022. (XII. 16.) kormányrendelet március 29-i módosítása értelmében a nem időjárásfüggő, szabályozásra képes – ipari méretű, vagyis 50 kilowatt feletti teljesítményű – erőművi és tárolói, valamint valamennyi, középfeszültségen csatlakozást igénylő beruházás esetében május 10-ig, a többi beruházás esetében pedig június 30-ig kell a hálózati engedélyeseknek kiadniuk a műszaki gazdasági tájékoztatókat.

Eletrical,Towers,And,Power,Lines,Close,To,Sunset,In,North
Eletrical towers and power lines close to sunset in north Idaho.
A hálózati kapacitásokat majd kategóriák szerinti sorrendben ajánlják ki az igénybejelentőknek.
Fotó: Gregory Johnston

Pontos képet kaptak a hálózatüzemeltetők

A rendeletmódosítás előtt nyilatkozniuk kellett azoknak az erőművi befektetőknek, amelyeknek 2022. május 2. előtti igénybejelentésen alapuló csatlakozási engedélyük volt. Ebben a szakaszban mintegy 5000 megawattnyi, jellemzően időjárásfüggő, napelemes beruházás volt érintett, és a befektetők szinte teljes egészében megerősítették beruházási szándékukat. A nyilatkoztatási eljárásra azért volt szükség, hogy a hálózati engedélyesek minél pontosabb információk alapján, a tényleges piaci igényeknek megfelelően tudják tervezni fejlesztéseiket. A hálózati engedélyesek az így letisztázott kép alapján tudják kiadni a műszaki gazdasági tájékoztatókat azoknak a befektetőknek, amelyek a 2022. május 2-i közzétételhez igazodó egyedi eljárásban nyújtottak be csatlakozási igényt. Ebben a fázisban mintegy 3800 megawattnyi, 50 kilowatt feletti, ipari méretű napelemes, és további 1100 megawattnyi, egyéb új termelői és energiatárolói igényt rögzítettek a hálózati engedélyesek.

A rendeletmódosítás meghatározza a hálózati engedélyesek számára azt is, hogy

a szükséges hálózatfejlesztésekkel fokozatosan létrejövő szabad hálózati kapacitásokat kategóriák szerint milyen sorrendben ajánlják ki az igénybejelentőknek. 

A műszaki gazdasági tájékoztatók kiadási határidejének változásával együtt módosul a csatlakozási eljárás során fizetendő, a rendelet alapján 2023-ban esedékes kiegészítő biztosíték teljesítésének határideje is. 

Miután a 2022. május 2-i, egyedi igénybejelentésekben érintett befektetők legkorábban 2023. április 23. után kapnak először tájékoztatást a hálózati engedélyesektől a csatlakozás lehetséges legkorábbi időpontjáról, a kiegészítő biztosíték 2023-ban esedékes részletének fizetési határideje a csatlakozási időpont megállapítását követő hatvan nap.