Energia

Visszavágja az olajkitermelést Oroszország, gond lehet az értékesítéssel

Oroszország csökkenti az olajkitermelését. A termelési kvótákat egyenletesen elosztják az olajtársaságok között a termelési szintjük alapján. Moszkva az OPEC+ országokkal történt egyeztetés nélkül döntött a kitermelés visszafogásáról.

Márciustól napi 500 ezer hordóval csökkenti az olajkitermelését Oroszország – jelentette be a miniszterelnök-helyettes, Alekszandr Novak. Elmondta, hogy a döntésről nem konzultáltak az OPEC+ tagokkal, ez Moszkva önálló lépése.

orosz olaj
Fotó: Shutterstock

Novak leszögezte, hogy a döntés kizárólag az olajkitermelést érinti, a földgáz kitermelése az eddigiek alapján megy tovább – írta meg a TASZSZ orosz hírügynökség. Az új termelési kvótát egyenletesen osztják majd el az orosz cégek között a termelési szintjük függvényében.

A miniszterelnök-helyettes azt is közölte, hogy 

az 500 ezer hordós termeléscsökkentésről szóló döntés jelenleg csak márciusra vonatkozik. 

Elmondta, hogy figyelni fogják a piaci folyamatokat és ezek függvényében hoznak majd további döntéseket. Hangsúlyozta, hogy a következő hetekben felülvizsgálják a döntést és ez alapján fognak újabb határozatot hozni.

A TASZSZ egy iparági forrás tájékoztatása alapján azt írta, hogy a termelés csökkentéséről a Kreml a tényleges termelési mennyiség alapján döntött és nem az OPEC+ megállapodásban szereplő kvóta szerint. A megállapodás szerint Oroszországnak 2022 novemberétől napi több mint 10,5 millió hordó olajat kell a felszínre hoznia, viszont 

januárban a kitermelés napi 9,8 millió hordó volt.

Eközben az Insider és a Bloomberg arról ír, hogy egy orosz tankerhajón rekedt 1,9 millió hordó gázolaj, miután Moszkva nem talál á vevőt. A két lap a Kpler adataira hivatkozva írt a kikötőt kereső hajóról. Az Insider azt írta, hogy ez a legnagyobb tengeren ragadt olajszállítmány 2020 októbere óta, amikor a globális energiapiac megakadt a koronavírus-járvány miatt.

A Bloomberg szerint az orosz gázolajra azért nincs vevő, mert a szokatlanul meleg tél miatt kisebb volt a felvevőországok fűtőanyag-fogyasztása. 

 

olaj olajkitermelés orosz olaj
Kapcsolódó cikkek