Olyan egyszerűsítésekről határozott a kormány, amelyek jelentősen felgyorsíthatják a további lakossági napelemes kifizetéseket. Az intézkedések 2023. július 15-én lépnek hatályba.

Two,Men,Installing,New,Solar,Panels,On,The,Roof,Of Two men installing new solar panels on the roof of a private house. Renewable energy concept and green energy abstract.
Július 15-től élnek a pályázat könnyítései.
Fotó: Shutterstock

Az erről kiadott közlemény szerint a háztartási naperőműves pályázaton nyertes családok mentesülnek az elszámolási és a beszámolási kötelezettségeik nagy része alól. További hatalmas könnyítés, hogy az eddigi három–öt helyett egyetlenként megmaradó mérföldkövet 20–26 hónap alatt kell elérni. A 20 hónap a napelemes rendszer telepítésére irányuló projektekre, a 26 hónap a komplex beruházásokra vonatkozik. A módosított felhívásban megjelent változtatások automatikusan érvényesülnek, a pályázóknak az egyszerűsített elszámolási rendszerre való átállásban nincs teendőjük.

Elég lesz fényképezni és záró elszámolást készíteni

Megszűnik a számla benyújtásra vonatkozó kötelezettség, a fejlesztés megvalósulását, a számlák és szerződések meglétét ehelyett fotódokumentáció alapján és helyszíni ellenőrzéseken kérik számon. A továbbiakban kötelező jelleggel kizárólag a záró elszámolást és beszámolót kell benyújtani. A kivitelező egy-egy beruházási elem elkészülte után is kezdeményezhet kifizetést, ha szükségesnek tartja. Az egyszerűsítés miatt a pályázóknak új feladatuk nem keletkezik. 

A hatékony átállás érdekében a korábban beérkezett, kizárólag mérföldkövek változtatására irányuló módosítási igényeket jóváhagyás nélkül lezárják.

A könnyített feltételek teljes körű bevezetéséig elszámolást, beszámolót átmenetileg nem fogad a rendszer. Az elért kifizetési ütem fenntartása érdekében az előlegigények mielőbbi benyújtását javasolja a kiíró, eddig ez az összes nyertes pályázat fele esetében történt meg.

A módosított kiírás szerint pályázni két dolog egyikére lehet: vagy tetőre helyezett, saját fogyasztásra telepítendő napelemes rendszer létesítése, vagy szintén tetőszerkezetre helyezett, adott kapacitáskorlátú napelemes rendszerre, fűtési rendszer elektrifikálására hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítésére és nyílászáró cseréjére. A vissza nem térítendő támogatás intenzitása 100 százalék. Az előbbi kettőből az első projektre legfeljebb bruttó 2,9 millió forint, a másodikra bruttó 11,300 millió forint nyerhető el.

Az állami támogatásoknak köszönhetően az elmúlt években nemzetközi összevetésben is gyors ütemben nyert teret a hasznosítása Magyarországon. A hazai beépített napelemes kapacitások tavaly 1100 megawattal bővültek, mára meghaladták a 4500 megawattot. E teljesítmény több mint harmadát a háztartási méretű erőművek adják. A pályázati rendszer érdemi egyszerűsítése hozzájárulhat a tiszta napelemes kapacitások további lendületes növekedéséhez. A 2030-ra kitűzött 6 ezer megawattos cél így már jóval korábban valóra válhat, a következő évtized elejére pedig akár kétszeresen is túlteljesülhet.

Több tízezer beruházás és sok milliárd forint támogatás

A lakossági napelemes fejlesztéseket támogató kiírás a magyar Helyreállítási Terv része. A kormány már jóval a terv hivatalos elfogadása előtt meghirdette a pályázatot a hazai költségvetés kötelezettségvállalása mellett. Az első ütem keretének megemelésével minden jogosult benyújtó elnyerte a megpályázott forrást, összesen mintegy 35 ezer beruházás támogatása vált lehetővé. A tavaly megszületett döntések nyomán az év elejétől megindultak az utalások is. Mostanáig több mint 12 ezer előlegigényre összesen több mint 22 milliárd forintot fizettek ki – írja a közlemény.