Az FGSZ Zrt. márciustól szeretett volna hidrogént adagolni az által üzemeltetett országos gázvezeték-hálózatba. Ezzel egyelőre azonban várnia kell, mert – mint arról a partnereit tájékoztatta – nem kapta meg a lépéshez szükséges hatósági engedélyt.

Egyelőre „csak” földgázt továbbít az FGSZ.
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Így aztán a partnerek azt is megtudhatták, miért látnak nullát az FGSZ informatikai platformján és az onnan elérhető dokumentumokban, és azt is, hogy most nem egy pillanatnyi értékről van szó, hanem arról, hogy 

a hidrogén egyelőre egy „nem mért összetevő”.

 A méréssel ugyanis ütemterv szerint haladt a társaság: mivel korábban felkészült a gázrendszerébe kerülő hidrogén informatikai rendszerekben való kezelésére, február 28-án élesítette is az ezzel kapcsolatos fejlesztést a közös iparági teszt után. A mérés februári indulásáráról tavaly decemberben értesítette a partnereit, abban bízva, hogy a fejlesztések által elősegíti a hidrogén bekeverésének elterjedését.

Jó lenne tudni, mennyi hidrogénalapú energia kell az iparnak 

A hidrogén bekeverésére és az ezzel kapcsolatos teendőkre regionális együttműködés keretében készül a társaság. Tavaly áprilisban állapodott meg a térség három gázrendszer-üzemeltetőjével, a romániai Transgazzal, a lengyelországi Gaz-Systemmel és a szlovákiai Eustreammel, hogy együtt vizsgálják meg a működésük dekarbonizációját, valamint a zöldgázok és szén-dioxid-szállítás, illetve a hidrogén előállításának lehetőségeit. Fel kívánják térképezni a hidrogénpiacokat, azaz felmérnék, hogy mely iparágakban milyen mértékben használható a hidrogén energiahordozóként. Együtt munkálkodnak a szabályozási környezet kialakításán is. Mindezek végeztével készítenének egy megvalósíthatósági tanulmányt. 

A partnerséghez a régió minden további rendszer-üzemeltetője csatlakozhat.

 „A szándéknyilatkozat támogat minden olyan kezdeményezést, amely a hidrogén értékláncfejlesztését tűzi ki célul a kelet-közép európai régióban, és rámutat a hidrogénhálózat egységes fejlődésének régiós jellegzetességeire az Európai Unión belül” – írta áprilisban az FGSZ.

A tízszázalékos arányt vizsgálják

A társaság egy éve olyan kutatást és fejlesztést indított a Miskolci Egyetemmel, amely az akár 10 százalékos hidrogéntartalmú földgáz szállítására is alkalmas földgázszállító rendszerelemek építésére és tesztelésére irányul. A projekt az akkori bejelentés szerint előreláthatóan két évig tart, tehát most félidőnél járhatunk. A két szakaszból álló Flumen projekt jelentős állami támogatást is elnyert első fázisa a bekevert hidrogén mérését, elszámolhatóságát és nyomon követhetőségét teszi lehetővé, amelyet kiegészít a helyi infrastruktúra építése és speciális mérőeszközök beszerzése. Ha a hidrogéntermelés gazdaságilag kifizetődővé válik, akkor a Flumen keretében vizsgált 10 százalékos bekeverési arány elérése az FGSZ számítása szerint évente mintegy 607 ezer tonnával csökkentené az ország szén-dioxid-kibocsátását. Persze ehhez az kell, hogy a bekevert hidrogén karbonmentes forrásból származzon.

A Miskolci Egyetem részt vesz a zöldhidrogén előállítását és föld alatti tárolását célzó Akvamarin projektben is.

Kétféleképpen kerülhet hidrogén az FGSZ rendszerébe

  1. A földgáz alapvetően gázok egyvelege, így elhanyagolható mértékben, de a földgáz eddig is tartalmazott, és mindig is fog valamilyen nagyon kicsi ezreléknyi hidrogént tartalmazni. Ezt a hidrogénkoncentrációt az FGSZ eddig nem mérte, mert olyan alacsony a koncentráció, hogy a gáz fűtőértékét, amely alapján az elszámolás történik, nem befolyásolta. Vagyis eddig is volt hidrogén a földgázrendszerben, de nem mérték, mert nem volt rá szükség.
  2. A másik lehetőség a hidrogéntermelés és bekeverés a rendszerbe, mint ahogy az MFGT Akvamarin projektjéből is kerülhet hidrogén a földgázrendszerbe. Ez még nem nagy termelési érték, de lokálisan, Kardoskúton és környékén már megjelenhet a természetes koncentrációnál nagyobb mértékben hidrogén a földgázban. Mivel az MFGT hidrogénbetáplálása megváltoztatja a földgázrendszer gázegyenlegét (mivel effektíve gázt rak be a rendszerbe) és lokálisan nagyon kismértékben befolyásolhatja a földgáz fűtőértkét, ezért hidrogént a célzott betáplálása esetén már mérni kell, hogy el lehessen számolni. Ahogy az FGSZ a honlapján tájékoztatta partnereinket, az MFGT hatósági engedély hiányában nem kezdte meg a hidrogén célzott betáplálását, noha az FGSZ elkészült azon fejlesztésekkel, amelyekkel mérni lehetne a koncentrációt. A honlapra kitett tájékoztató helyes, mivel a természetes hidrogén koncentráció a földgázban valószínűleg nem nulla, hanem egy nagyon kicsi érték, de mivel a hatósági engedélyek hiányában még nincs lehetőség a betáplálásra. Ezért az FGSZ „nem mért összetevőként hivatkozik" a rendszerben természetes úton is előforduló hidrogénre.