A kormány a gazdaságvédelmi akcióterv egyik első intézkedéseként döntött arról, hogy a leginkább érintett cégeket kiszabadítja a fixáras áramszerződéseikből – idézi fel az Energiaügyi Minisztérium közleménye, rámutatva, hogy a vállalkozások tavaly a korábbit sokszorosan meghaladó, de a jelenleginél is magasabb áron tudta villamos energiát vásárolni.

20221104 Ecser 
Átadták az JYSK nemzetközi kiskereskedelmi lánc ecseri logisztikai központját
régiós elosztóközpont  ünnepélyes megnyitó  átadó ünnepség 

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 

A képen: raktár  belső
A raktározó cégek is bekerültek a kedvezményezettek körébe.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

A jogszabályi beavatkozás nyomán azonban július elsejétől az érintettekre egységesen alkalmazandó áramárplafon megawattóránként legfeljebb nettó 200 euró. 

Az áramárplafon automatikusan a szerződések részévé válik, érvényesítése érdekében a vállalati ügyfeleknek nincs teendőjük.

A kapcsolódó kormányrendelet a főtevékenységként feldolgozóiparral, szálláshely-szolgáltatással vagy raktározással (szállítást kiegészítő tevékenységgel) foglalkozó mintegy ötezer gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó meglévő áramvásárlási szerződésében fixált árat csökkenti. A kedvezményezetteknek 2023. június 1-jén a rendeletben rögzített TEÁOR számok szerinti főtevékenységet kell végezniük, és fixáras áramszerződéssel kell rendelkezniük. A kormány az energiakereskedők mintegy 40 milliárdos bevételkiesését száz százalékban kompenzálja. A közlemény egyebek mellett hangsúlyozza, hogy 

a magyar családok számára az energiahelyzet a rezsicsökkentésnek köszönhetően továbbra is kiszámítható.

A rezsivédelem működik: a háztartások Európa legalacsonyabb áram- és gázárait fizetik, több mint háromnegyedük az átlagfogyasztás alatt maradt.