Energia

Magyarország már most bespájzolt gázból: fedezve a teljes lakossági fogyasztás

Tavasz óta folyamatosan töltik a hazai gáztárolókat. Mostanáig 3,9 milliárd köbméteres földgázkészletet tároltak be.

A következő fűtési szezonra készülve április óta folyamatosan töltik a hazai gáztárolókat, a kiemelkedő kapacitású létesítményekben jelenleg elérhető gázmennyiség 3,9 milliárd köbméter, a rendelkezésre álló készlet ezzel beérte a nemzetközi előtti utolsó teljes év, 2021 lakossági fogyasztásának szintjét – közölte az Energiaügyi Minisztérium. Kiemelték: a családok a 2024-es költségvetésben is kiemelten támogatott rezsivédelemnek köszönhetően Európában a legolcsóbban jutnak földgázhoz. 

20220318 Kardoskút Lerakták a Magyar Földgáztároló Zrt. MFGT  kardoskúti Földalatti Gáztároló telephelyén az Akvamarin hidrogénprojekt alapkövét. A beruházás a hidrogén előállítását, tárolását és szállítását célozza a karbonmentes gazdasághoz való közeledés meghatározó lépéseként. Fotó: Móricz-Sabján Simon  MOR Világgazdaság  VG  20220318 Kardoskút 
Lerakták a Magyar Földgáztároló Zrt. MFGT  kardoskúti Földalatti Gáztároló telephelyén az Akvamarin hidrogénprojekt alapkövét. A beruházás a hidrogén előállítását, tárolását és szállítását célozza a karbonmentes gazdasághoz való közeledés meghatározó lépéseként. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon  MOR Világgazdaság  VG
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság Archive

A közlemény szerint 

 

a kormány az energia-veszélyhelyzeti intézkedések részeként másfélszeresére, 1,9 milliárd köbméterre emelte a védett állami gáztartalék mennyiségét. Tavasszal így a tavalyinál több mint kétszer magasabb szintről kezdődött meg a hazai gáztárolók feltöltése. 

 

Mostanáig 3,9 milliárd köbméteres földgázkészletet tároltak be, ez megfelel a tavalyelőtti lakossági fogyasztásnak. A 2022-es mutatókhoz mérve még kedvezőbb a kép, a háztartások a múlt évben 3,4 milliárdot használtak fel – írják a közleményben. Felidézték, hogy 

 

Tavaly összességében, a gazdaságot is beleértve, mintegy 17 százalékkal csökkent a hazai gázfogyasztás. 

 

Ebben szerepet játszott az enyhe időjárás, de csak a megtakarítás kisebb hányada tudható be ennek. A hőmérséklettel korrigált csökkenés hozzávetőleg 15 százalékos volt tavaly. Az áprilisig tartó fűtési szezonban a megelőző azonos időszakhoz viszonyítva mintegy negyedével kevesebb földgáz fogyott. A gáztárolók aktuális töltöttsége a teljes éves felhasználás arányában Magyarországon 39 százalék, majdnem kétszerese a 22 százalékos uniós átlagnak.  

Őrült ötlet? – ukrajnai gáztárolókkal növelné az energiabiztonságot az EU

A blokk nem szeretné, ha megismétlődne a téli energiaválság, de a stratégia rengeteg kockázattal járhat.

Az Energiaügyi Minisztérium az ellátásbiztonságot, a megfizethetőséget és a fenntarthatóságot egyformán fontos szempontként kezeli. A kormány az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel Európa legalacsonyabb gázárát garantálja a családok számára. A rezsivédelem a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban is központi jelentőségű elemként kapott helyet. Az Európában egyedülálló intézkedés működik: a fogyasztási helyek több mint 80 százaléka a rezsivédett sáv alatti mennyiséget használt fel gázból – tájékoztatott a szaktárca. 

 

gázmennyiség energiaügyi minisztérium gáz
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek