Az E.ON Hungária 60 új kísérleti okos mérőszenzort szerelt fel kisfeszültségű hálózatára. A csoport a közép- és nagyfeszültségű hálózat állapotáról évtizedek óta kap automatikus jelzéseket, de a háztartásokba érkező kisfeszültségű rendszerről eddig csak helyszíni vizsgálatokból és az ügyfelek bejelentéseiből nyert információt.

Előbb értesülhet a társaság a hibáról, mint maga a fogyasztó.
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az új mérőszenzorok azonnali jelzést küldenek az eddig „láthatatlan” kisfeszültségű hálózatról, így mód nyílik a gyors beavatkozásra is – mutat rá a társaság közleménye. A technológiával megbízhatóbb lesz az energiaszolgáltatás, a jövőbeli energiaszükségletek pedig előre jelezhetővé és hatékonyabban kezelhetővé válnak. Éppen ezért az E.ON néhány éven belül a kisfeszültségű hálózatának legalább felét „láthatóvá” kívánja tenni.

Innovációs program indult 

A társaság az áramhálózat terhelésnövekedése, a megújulók hálózatra kapcsolása jelentette kihívásokra – a hálózatfejlesztések mellett – újszerű eszközöket felvonultató, komplex innovációs programot indított Flex.ON néven. A programban a hagyományos hálózatépítésnél gyorsabb, költséghatékonyabb megoldásokat fejleszt ki, hogy egy adott helyszín igényeire szabottan kezelje a hálózati feszültségkülönbségeket. A program legutóbbi ilyen projektje feszültségingadozások kiegyenlítését szolgálta vonali feszültségszabályozók telepítésével, a mostani pedig az említett okoseszközök bevetése. 

Használatukkal lehetővé válik a távoli beavatkozás is, erre eddig csak a nagy- és középfeszültségű hálózatok esetében volt mód.

Az új szenzorok a közép- és kisfeszültségű transzformátorállomásokról és az általuk ellátott hálózatról például áram-, feszültség- és teljesítményadatokat, továbbá feszültségminőség-jellemzőket gyűjtenek például a hálózati aszimmetriákról, a feszültségletörésekről és a feszültségemelkedésekről. A felhőbe küldött online adatok elemzésével a szakemberek képesek a túlterhelésekre még a kiesés előtt felhívni a figyelmet, azaz az esetek egy jó részében előre jelezni például egy biztosítóolvadás vagy egy feszültségkimaradás bekövetkeztét. 

Így a kisfeszültségű hibaelhárítás elindítása még a fogyasztói bejelentések megérkezése előtt megkezdődhet.

Az eszköz áramszünet esetén működőképes marad még öt másodpercig, így el tudja küldeni a kiesés hibaüzenetét. A fentieken túl az érzékelőktől szerzett információra alapozva az E.ON szakemberei előre tudják jelezni a villamos hálózat sérülékeny pontjait. Előre meghatározhatják egy terület terhelését, és a hálózatot még megrendelői igények megjelenése előtt fejleszthetik, hiszen előre tudják majd jelezni a kisfeszültségű hálózat jövőbeli leterheltségét. (Hasonló szenzorokat a Mavir is elhelyez, erről nemrég ebben a cikkünkben írtunk.) 

Négy település már „látható” 

A 60 kísérleti smart mérőszenzor – a transzformátorállomások elosztószekrényébe telepítve vagy a kisfeszültségű áramkör egy oszlopának a tetejére rögzítve – egyelőre Győrben, Baracson, Balatonakaliban és Balatonszepezden működik. A most felszerelt eszközparkot az E.ON jövőre kívánja bővíteni. A Flex.ON programot a társaság az Energiaügyi Minisztérium által meghirdetett, A villamos energia hálózat stabilitását és rugalmasságát innovatív eszközökkel biztosító fejlesztések megvalósítása című pályázat keretében valósítja meg.