Az E.ON Hungária csoport egy automatizált, távolról irányítható új alállomást adott át szerdán Kisbéren. Az 1,5 milliárd forintos beruházás az által támogatott, magyar–szlovák együttműködésben megvalósuló Danube InGrid projekt része – ismertette az átadáson Katona Ádám, a csoport vezérigazgató-helyettese.

CZUNYINÉ dr. BERTALAN Judit; SINKOVICZ Zoltán; STEINER Attila
Katona Ádám vezérigazgató-helyettes újabb E.ON-beruházást adott át-
 Fotó: Bodnár Boglárka

A társaság közleménye szerint az alállomás egy 25 megavoltamper teljesítményű 132/22 kilovoltos transzformátort tartalmaz, és egy 22 kilovoltos beltéri tokozott kapcsolóberendezést hat fogyasztói leágazással, egy transzformátorbetáplálással és egy sínbontóval.
A beruházás átadása után folytatódik az észak-dunántúli villamos hálózat fejlesztése:

  • létesítenek egy új nagyfeszültségű távvezetéket a Bakonyon keresztül, 63 kilométeren,
  • és egy másikat a Csorna–Répcelak–Csepreg útvonalon, 49 kilométeren,
  • végül további zöldmezős alállomás-építések és -bővítések indulnak Répcelakon, Szombathelyen, Veszprémvarsányban, Várpalotán, Zircen és Lepsényben. Ezek átadása 2024-ben, illetve 2025-ben várható.

Az európai hálózatfinanszírozási eszköz támogatásával megvalósuló Danube InGrid szlovák–magyar intelligens hálózati projekt keretében 116 milliárd forint értékű fejlesztést végeznek el a szakemberek. 

Ebből az Észak-dunántúli beruházásokra 60 milliárd forintot fordít az E.ON Hungária,

„hogy ügyfelei energiaigényét kiszolgálva egy megújuló energiaforrásokat használó, modern és hatékony hálózatot létesítsen”.  Mindezek mellett 2026-ig 74 milliárd forintos fejlesztést valósít meg a Dunántúlon és Pest megyében, 50 százalékban a helyreállítási és ellenálló-képességi eszköz (RRF) forrásaiból, a magyar kormány előfinanszírozásával és támogatásával. A számos, különböző méretű beruházás 726 megawatt többletkapacitást hoz létre, azt biztosítva, hogy javuló ellátásbiztonság mellett újabb napelemes rendszerek csatlakozhassanak a hálózatra.

Jól jött az ipari parknak is az E.ON beruházása 

Az átadás előtt Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára az átadás előtt elmondta, a kormány az ellátásbiztonság erősítése érdekében a jövőben érkező uniós források terhére 160 milliárd forint értékben előfinanszírozza a hálózatfejlesztési beruházásokat az elosztótársaságoknak és a Mavirnak. Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, a beruházás a lakossági áramellátás zavartalansága mellett hozzájárulhat a 700 millió forintos költséggel épülő kisbéri ipari park fejlesztéséhez.

Az E.ON itt számol be videón a fejlesztéseiről: