Ünnepélyes keretek között kötött partnerséget a Duna Autó csoport a kínai Sunnic vállalattal, amely a globálisan piacvezető akkumulátorgyártó CATL, illetve a fogyasztói elektronikai termékek és okoseszközök terén éllovas Xiaomi közös vállalkozása. 

Sunny Charger
A Sunnic napelemes rendszereinek köszönhetően az autósok tiszta energiát juttathatnak járműveik akkumulátoraiba. 
Fotó: Sunnic 

„Ez az együttműködés jelentős lépés a Duna Autó csoport folyamatos fejlődésében, mivel az energiatárolás és elektromosjármű-töltés terén bővítjük ki kínálatunkat ügyfeleink részére. Új utakat nyitunk a fenntarthatóság irányába, és hozzájáruljunk a tiszta energia hatékony tárolásához, továbbá a zöldmobilitás előmozdításához” – fogalmazott Ormos Péter, a Duna Autó vezérigazgatója. 

John Kong, a Sunnic alapítója hozzátette: kivételes elektromos autótöltési és energiatárolási megoldásokat kínálnak a magyar lakosoknak és vállalkozásoknak, ráadásul elkötelezettek amellett, hogy hozzájáruljanak Magyarország elektromos infrastruktúrájának fejlődéséhez.

Mit hoz a Sunnic Magyarországra?

A kínai cég a lakossági ügyfelek számára két év gyári garanciával és versenyképes árazással támogatott otthoni elektromos autótöltőket biztosít, míg ipari és kereskedelmi kliensei részére intelligens energiatároló napelemrendszerek megvalósításához nyújt megoldásokat. Utóbbi a berendezések leszállítása mellett komplett tervezési tanácsadást, kivitelezést és szoftveres felügyeleti rendszerek adaptálását is magába foglalja.

Fotó: Duna Autó

További meghatározó termékcsalád az önálló egységként telepíthető elektromosautó-töltő állomások, amelyek napelemes rendszerrel töltik az energiatároló egységet, így 

az autósok tiszta energiát juttathatnak járműveik akkumulátoraiba.

A töltőállomások szoftvere arra is képes, hogy töltés után a tulajdonos számára visszajelzést adjon az akkumulátor állapotáról.

A kooperáció reményeik szerint új fejezetet nyit az elektromobilitás és energiatárolás területén Magyarországon. A partnerség keretében egy újonnan létrehozott cég végzi majd az értékesítési és disztribúciós tevékenységeket, miközben a Sunnic budapesti központot nyit annak érdekében, hogy műszaki tanácsadással és vevőszolgálati tevékenységekkel segítse ügyfeleit. 

Mit kell tudni a Duna Autóról?

A 19 márkaképviselettel és 24 -szervizzel rendelkező óbudai Duna Autó Zrt.

  • használtautó-kereskedésként, 
  • márkafüggetlen karosszéria-javító központként és 
  • a Tesla által hitelesített karosszéria-műhely működik,
  • négy és fél hektáros telephelyén mintegy 50 ezer javítást végeznek évente.  

A társaság legutóbbi, 2022-es pénzügyi beszámolója szerint nettó árbevétele meghaladta a 38,52 milliárd forintot.

Mit kell tudni a Sunnicról?

Világszerte már több mint 30 városban működnek Sunnic-töltőállomások, 

2000 milliárd dollárt meghaladó beruházással, 

100 PBCD- (Photovoltaic Battery Charge Diagnostic) projekttel, és száznál is több együttműködő partnerrel. A kínai gyártó célja, hogy a világ vezető PBCD-szolgáltatója legyen, és lefedje Ázsiát, Európát, Észak-Amerikát, illetve más kontinenseket.

Marad a napelemesek éves szaldóelszámolása, még újak is beléphetnek

Van mód a már működő háztartási méretű kiserőművek éves szaldóelszámolásának megtartására, sőt, ezt az elszámolást választhatja az új belépők egy szűk köre is – derült ki az energiaügyi miniszter bejelentéséből.