Szijjártó Péter a Selyemút Fórum panelbeszélgetésén közölte, hogy az súlyos kihívásokkal néz szembe, s ezek egyike az energiaellátás állandó bizonytalansága az ukrajnai háború kitörése, illetve a brüsszeli szankciók elrendelése óta.

Szijjártó Péter / Facebook
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A tárcavezető problémának nevezte, hogy az EU nem fizikai, hanem politikai kérdésként tekint az energiaellátás ügyére. Szijjártó szerint „az nem politikai nyilatkozat, hogy honnan vásárolja egy ország az energiát. Politikai nyilatkozatokkal nem lehet fűteni a házakat, lakásokat, politikai nyilatkozatokkal nem lehet a gazdaságot működtetni”.

A tárcavezető leszögezte:

Amíg a földgázt nem lehet hátizsákban vagy repülőgéppel elszállítani, addig onnan kell vásárolni, ahol adott az infrastruktúra.

Szijjártó az energetikai diverzifikáció témájával foglalkozó ülésen kijelentette, hogy bár ez kritikus fontosságú, a kormány számára ez nem egy megbízható szállító kiváltását jelenti, hanem minél több új forrás és tranzitútvonal bevonását. Elmondta, hogy szerinte nem lehet nyomást gyakorolni egyetlen államra sem annak érdekében, hogy saját nemzeti érdekeivel szemben cselekedjen, hozzátette, hogy ma az orosz források nélkül fizikailag nem lenne lehetséges Magyarország energiaellátása.

A tárcavezető szerint a kormány szeretne diverzifikálni, ennek viszont „a legnagyobb akadálya a Brüsszel és egyes európai országok által alkalmazott megközelítés”. 

Erre gyakorlati példaként említette, hogy a földgázellátás terén a függőség mérsékléséhez realisztikus újabb forrásokat kell keresni, amilyen például Azerbajdzsán, de az fokozásához a vezetékhálózat kapacitásbővítésére lenne szükség Délkelet-Európában.

Brüsszel azonban szavai szerint világossá tette, hogy ehhez nem fog pénzügyi támogatást nyújtani. Kitért arra is, hogy a kőolajellátás terén az orosz részesedés visszaszorításához a horvátországi tranzit bővítése képzelhető el, Zágráb azonban visszautasította a hosszú távú kapacitáslefoglalásra vonatkozó magyar kérést, illetve az európai átlag ötszörösére emelte az Adria-vezeték tranzitdíját.

Lejtőn a belföldi gáztermelés

Cifra éve volt tavaly a magyar gázpiacnak, de végül stabil maradt az ellátás, és a lakossági tarifákhoz is alig kellett nyúlni. Az év utolsó negyedében azonban megugrott a nagyobb iparvállalatok gázszámlája.

Közölte, hogy az energiabiztonság garantálásához növelni kell a nukleáris energia részesedését, függetlenedve a külső nyomástól. Emellett fenn kell tartani a partnerséget a megbízható szállítókkal minden politikai nyomásgyakorlás ellenére, továbbá be kell vonni a kaukázusi régiót a importjába. Szijjártó elmondta, hogy 

megszületett az a megegyezés, amelynek értelmében Magyarország Georgián és Románián keresztül, egy új, több mint ezer kilométeres, rekordhosszúságú tenger alatti vezetéken zöld villamos energiát tud majd importálni a jövőben Azerbajdzsánból.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország a világ azon húsz állama közé tartozik, amelyek károsanyag-kibocsátásuk csökkentése mellett voltak képesek a gazdasági teljesítményük növelésére. Ehhez pedig a nukleáris kapacitások és a zöldenergia importjának bővítésére van szükség.