Energia

Újabb támadás érhette Európa gázhálózatát

Szokatlanul nagy nyomáscsökkenést észleltek a balti-tengeri gázvezetéken, ami szivárgásra utal. Kiderült, hogy ezzel együtt a telekommunikációs kábel is megsérült. A javítás hónapokig tart.

Felvetődött a gyanú, hogy szivárgás állhat fenn a balti-tengeri gázvezetéken, és ez okozta a vasárnapi nagy nyomáscsökkenést. 

Emiatt a vezetéket lezárták, a háttérben több dolog is meghúzódhat – írta Facebook-posztjában Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője. 

Natural,Gas,Pipeline,Construction,Work.,A,Dug,Trench,In,The
Hónapokba telhet a sérült gázvezeték helyreállítása.
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

Kedden a finn elnök azt nyilatkozta, hogy 

a kár valószínűleg külső behatás következménye, de a pontos ok még nem ismert, ezért – a NATO közreműködésével – vizsgálatot indít. Időközben a rongálás gyanúja bebizonyosodott. 

A korai nyilatkozatok szerint a meghibásodást egy áthaladó hajó okozhatta, de a viharos időjárás miatt egyelőre nem lehet biztosan megítélni, hogy véletlen (például horgony okozta) vagy szándékos károkozás áll-e a háttérben.

Később egy norvég szeizmológiai szervezet közölte, hogy vasárnap hajnalban Észtország partvidékénél, a gázvezeték közelében robbanást észlelt. A finn miniszterelnök viszont azt mondta, hogy az észt vizeken az adatkábel sérülhetett meg, a gázvezeték szivárgása pedig Finnország közelében történhetett.

Hortay Oivér ismertette, a 2020-ban üzembe állított Balticconnector Finnországot és Észtországot köti össze, és 77 kilométer hosszú tenger alatti szakasszal rendelkezik. A vezeték évente 2,6 milliárd köbméter gáz szállítására alkalmas, ami a két ország gázfogyasztásához képest nagy mennyiségnek minősül, de Európa szempontjából kicsinek (az Északi Áramlat 1. és 2. vezetékek összesített kapacitása 110 milliárd köbméter volt). A földgáz egyébként mindkét ország energiamixében alacsony részarányt tesz ki – jegyzi meg a szakértő. 

Északi Áramlat: most Észak-Korea mutogat az Egyesült Államokra

Az Északi Áramlat egy éve történt szabotázsával kapcsolatban minden alkalommal, amikor válaszokat kapunk, újabb kérdések merülnek fel. Ukrajna tagadja a robbantásban való részvételét, miközben Oroszország és most Észak-Korea is a Nyugatra mutogatnak.

A következményekről azt írta, a javítás hónapokig eltarthat, A vezeték leállása – az érintett országok alternatív beszerzési lehetőségei miatt – egyelőre sem Finnországban, sem Észtországban nem teszi szükségessé az ellátás korlátozását. A lehetséges támadás hírére azonban a gázárak Európa-szerte emelkedésnek indultak: az irányadó holland tőzsdén a pénteki 38 euró per megawattórás záróár kedd estére csaknem 50 euróra növekedett. 

 

Finnország Észtország gázvezeték
Kapcsolódó cikkek