Kazahsztán rekordméretű feldolgozotturán-exportról számolt be 2023 első tíz hónapjában. A külföldön eladott urán összértéke ebben az időszakban 2,46 milliárd dollárra nőtt, ami 33 százalékos emelkedés 2022 azonos időszakához képest a First Credit Bureau Data Hub Telegram-csatorna bejegyzése szerint.

Kyzylorda,Region,,Kazakhstan,-,09.14.2019,:,The,Production,Building,And
Kyzylorda region, Kazakhstan - 09.14.2019 : The production building and the territory of the uranium mine.
Kazah uránüzem. Fotó: Vladimir Tretyakov / Shutterstock

 

Kínának nagyon sok uránra lett szüksége 

A közölt adatok legalább 2015 óta a legmagasabb értéket mutatják, ennek köszönhetően Kazahsztán számottevően növelte pozícióját az urán nemzetközi piacán. A növekedés elsődleges mozgatórugója Kína, amelynek figyelemre méltóan emelkedtek a Kazahsztánból történő vásárlásai. Az ország 2023 januárja és októbere között 922,7 millió dollár értékben importált uránt Kazahsztánból. Ez óriási, 2,2-szeres növekedés 2022 azonos időszakához képest. 

Ráadásul egyedül az októberi a teljes éves volumen 28 százalékát tette ki. Az értéke 258 millió dollár volt, kilencszer nagyobb 2022 októberéhez képest.

A kazah uránexport kiemelkedő teljesítménye nem korlátozódott Kínára, hiszen orosz irányban is tetemes volt a növekedés. Az év első tíz hónapja során az Oroszországba irányuló uránexport megközelítette az 1,2 milliárd dollárt, ami szintén lenyűgöző, 72 százalékos növekedés éves összevetésben. A hír az Iránnak történő uráneladásokról nem ír, viszont a perzsa államban az elmúlt időszakban nőtt az atomfegyverek előállításához is használható dúsított urán mennyisége. 

Épp jókor jött a növekedés

Az uránexport jelentős kínai és oroszországi növekedése hatékonyan kompenzálta azt visszaesést, amely egy másik kulcsfontosságú vásárló, Kanada kapcsán jelentkezett. Ugyanebben az időszakban ugyanis a Kanadába szállított uránból származó kazah bevétel 168,5 millió dollár volt, 70 százalékkal kisebb az előző év azonos időszakához képest.