A jövő év első napjától a legtöbb 2022. november 1-jétől zárolt körzetben ismét lehetőség nyílik a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) hálózati betáplálására.

napelem
Újraindul a háztáji napelemek hálózati csatlakoztatása.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A Világgazdaság korábbi értesülése szerint az érintett körzeteknek mintegy 7 százalékában nem kerülhet sor a napelemek hálózati csatlakozására január 1-jétől, ugyanezt az arányt írta az Energiaügyi Minisztérium csütörtöki közleménye is. (Pontosabban azt, hogy „a háztartási napelemek átmeneti betáplálási korlátozásának feloldása január elsejével a hálózat 93 százalékán történik meg”.)

Csak egy azonosítót kell beírni, és megvan az adat

Az érintettek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által működtetett oldalon megtudhatják, hogy az ő napelemük csatlakozhat-e, vagy sem. A lekérdezéshez meg kell adniuk a mérési pontjuk azonosítóját (POD azonosító). Ez a betű- és számsor az áramszámla bal oldalán, a Számlarészletező után található meg. A lekérdezett információ azonban csak tájékoztató jellegű, nem minősül ajánlattételnek, és nem helyettesíti az elosztóhoz benyújtandó hivatalos igénybejelentést – olvasható az oldalon.

Az információ azoknak a kisfeszültségű hálózatra csatlakozó felhasználóknak szól, akik 2022. október 31. után adták be, illetve tervezik beadni kérelmüket, és HMKE-t szeretnének létesíteni, vagy a meglévőt bővítenék a hálózati csatlakozási pontjukon. Az adatbázist a MEKH a területileg illetékes elosztói engedélyesek adatszolgáltatása alapján működteti. A tényleges betáplálási lehetőségről, a csatlakozás pontos műszaki-gazdasági paramétereiről és menetéről kizárólag a területileg illetékes elosztói engedélyes szolgálhat információkkal, a hozzá benyújtott teljes körű igénybejelentés feldolgozása után kiadott műszaki gazdasági tájékoztatóban (MGT).

A Világgazdaság már beszámolt arról, hogy várhatóan mikor csatlakozhatnak a hálózatra azok a hoppon maradt ügyfelek, akiknek a kiserőműve a hálózatnak a csatlakozásból egyelőre kieső 7 százalékán működne. Eszerint az ezeken a hálózatszakaszokon lévő, jövőre is zárolva tartandó, 11 162 kommunális áramkörből a MEKH javaslata szerint az idén nyílhat(ott) meg 89, de jövőre is csak 1750. 

6517 áramkör – vagyis a zároltaknak jóval több, mint a fele – csak 2027-től nyílna meg.

Az erről szóló, országos zárolási térképet is mutató cikkünk itt olvasható.

Újabb engedélyeket kell kiadni

A kapacitások várható alakulásáról lehet következtetni abból a rendeletből, amelynek melléklete a Magyarország Helyreállítási és ellenálló képességi tervéhez kapcsolódó pályázati rendszeren kívüli kormányzati intézkedési listáját tartalmazza. Eszerint 2024 harmadik negyedévére ki kell adni legalább 8 ezer megawatt időjárásfüggő megújuló – nap- és szélerőművi – kapacitás hálózatra csatlakozási engedélyét. E döntés kis és nagyobb erőművekre is vonatkozik, beleértve a csak regisztrációs eljárás alá eső, regisztrációval bíró megújulóenergia-erőműveket is. 2026 második negyedévére már összesen legalább 10 ezer megawattnyi ugyanilyen engedélyt kell kiadni.

Uniós forrásból fejlesztenek a hálózati társaságok

A listán ezenfelül számos olyan projekt szerepel, amely a hálózati társaságoknak (Elmű Hálózati Kft., MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft., E.On Dédász, E.On ÉMÁSZ, Opus Titász), valamint a rendszerirányítónak (Mavir) a megújulóalapú energiatermelést érintő hálózat bővítését, okosmérő telepítését, digitális fejlesztéseit és energiatároló létesítéseit írja elő. Közös ezekben az egyenként néhány tízmilliárd forintos projektekben, hogy kizárólag uniós forrásból valósulnak meg, az Okosmérés elterjesztése nevű, mintegy 20 milliárd forintos feladat kivételével. Ehhez felhasználható egy morzsányi (108 millió forintos) hazai forrás is.