Február 22-én indul az ukrán–magyar határmetszéken a kapacitások közös kiosztása. Az aukció a február 23-i üzleti napra vonatkozik – tette közzé a magyarországi villamosenergia-rendszer irányítója, a Mavir. A napi kapacitásaukciót JAO (Joint Allocation Office) szervezi, amely az európai rendszerirányítók által létrehozott központi allokációs iroda.   

Ukrainian,Flag,With,Electric,Tower,And,Lines.,Energy,Supply,In
Ukrajna nagyon rá van utalva a villamos energia importjára.
Fotó: Shutterstock

Kicsi várni kellett az aukcióra

Technikai oldalról erre korábban is sor kerülhetett volna, de ukrán oldalról volt némi lemaradás a jogszabályi feltételek megteremtése terén. Mint a Mavir felidézi, a kontinentális Európa és Ukrajna áramrendszerének 2022. március 16-i szinkronizációja után, 2022. június 7-én az ENTSO-e, az európai rendszerirányítók szervezete úgy döntött, hogy Ukrajna és szomszédai között kétoldalú megállapodások alapján újra induljon az áramkereskedelem. E célból az ukrán és a magyar rendszerirányító megállapodott, hogy a két ország határmetszékén a JAO osztja ki a kapacitást, mégpedig az Európa-szerte használt napi aukciós szabályzat alapján. Ehhez azonban módosítani kellett az ukrán villamosenergia-törvényt. 

A február 22-én induló közös kapacitáskiosztás viszont már teljes egészében megfelel az EU-s elvárásoknak és gyakorlatnak, a piaci szereplők számára pedig átláthatóbb.

Mindazonáltal e téren 

  • Lengyelország, 
  • Románia és 
  • Szlovákia az elmúlt hónapokban rugalmasabban kezelte a helyzetet, 

így az ukrán rendszerirányító, az Ukrenergo már tavaly november 2-án megtartotta az első közös aukciót a romániai rendszerirányítóval, a Transelectricával. 

Az ellátásbiztonság az elsődleges 

A Mavir – mint közzétette – a 2022 nyári szinkroncsatlakozás előkészítése során elsődlegesen arra törekedett, hogy kialakítson egy olyan megoldást, amely a legcsekélyebben sem veszélyezteti a magyarországi ellátásbiztonságot. Éppen ezért már a kezdetektől egy olyan aukciós szabályzat kidolgozásához ragaszkodott, ami teljes mértékben összhangban van az aktuális EU-s szabályrendszerrel, átlátható és mindenki számára egyenlő feltételeket biztosít a kapacitáshoz történő hozzáféréshez. 

Az ukrán energiahálózatot ért károk alapján a újraindulásával jó eséllyel döntően Magyarországról Ukrajnába utazik majd az áram, szemben az elmúlt évtizedek gyakorlatával. Ha nagy mennyiségű villamos energia kivitelére jelenik meg kereslet a belpiacon, az felnyomhatja a magyarországi nagykereskedelmi árakat. Mindazonáltal a hazai kínálat bővítését nem elsősorban a nagyobb szolgálja, hanem a hazai termelés erősítése, ezért szerepel a kormány terveiben a nukleáris kapacitások bővítése, a megújuló alapú termelés további növelése és új gázüzemű erőművek létesítése.