Hamarosan kezdődik a próbafúrás, hogy kiderüljön, alkalmas-e az észak-borsodi kistelepülés, Sajóivánka környéke olyan víztározók megépítésére, amelyek kisegítik az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokat – írta a Boon.

napelem15
A napelemeknek is lesz szerepük a leendő szivattyús erőműben, többek között a párolgást hivatottak csökkenteni / Fotó: Vajda János / Észak-Magyarország

A lap cikke emlékeztet, 

Magyarország energiagazdálkodásában egyre nagyobb szerepet tölt be a megújuló energiaforrások – például a és a szélenergia – szolgálatba állítása. 

Az elmúlt időszakban óriási napenergia-kapacitások jöttek létre hazánkban, ennek része a közel 6000 megawattnyi naperőművi kapacitás, ugyanakkor az időjárásfüggők energiatárolása nem megoldott. Erre lehet legalább részben megoldás a szivattyús erőmű. 

A szivattyús erőművek egy alsó és egy felső tározóból állnak. A pillanatnyi szükségleten felüli energiamennyiséggel az alsó tározóból a felsőbe szivattyúzható fel a víztömeg. Leeresztésével áramhiányos időszakban turbina és generátor hajtható meg, így olcsón és környezetbarát módon nyerhető ki újra, pontosabban vissza a villamos energia. A szakemberek szerint a szivattyús energiatározó élettartalma hosszú, működési költsége alacsony, károsanyag-kibocsátással sem jár.

A hatásfoka nem százszázalékos, a hatékonyabbak segítségével a tárolt energia háromnegyede nyerhető vissza, és nem minősül új erőművi kapacitásnak sem. A hasznossága azonban megkérdőjelezhetetlen, hiszen tároló-kiegyensúlyozó szerepet tölt be, hozzájárul az energiafüggetlenség erősítéséhez, növeli az  energiabiztonságot.

A tervek szerint az első hazai szivattyús energiatározó 600 megawatt beépített kapacitással jöhetne létre, hatórás energiatermelésre lenne képes, ennyi idő alatt folyna át a víz a felső tározóból az alsóba. A medencék vizének megóvása, a felelős vízgazdálkodás érdekében a vízfelszín egy részét úszó napelemtáblákkal fednék le, amelyek a párolgást is mérséklik.

Az engedélyek beszerzése után, tavasszal két helyszínen, Sajóivánkán és a heves megyei Markaz község térségében kezdődhetnek meg a talaj teherbíró képességének felmérésére alkalmas kutatófúrások – jelentette be nemrég az Energiaügyi Minisztérium.