A világ leggazdagabb üzletembereinek rangsorában 125 orosz szerepel, tizenöttel több mint tavaly. Összvagyonukat – amely az év során 14 százalékkal nőtt – a Forbes magazin 576,8 milliárd dollárra becsülte. A globális listán szereplő oroszok száma rekordot ért el.

Russian Energy Week International Forum in MoscowMOSCOW, RUSSIA - OCTOBER 03: President of the Russian oil company Lukoil Vagit Alekperov attends the "Maintaining Energy Connectivity in an Unstable World" session within the Russian Energy Week International Forum in Moscow, Russia on October 03, 2019.
 Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Vagit Alekperov lett a leggazdagabb orosz / Fotó: AFP

Tavaly 64 orosz milliárdos vagyona nőtt, 24-é csökkent, négyen visszatértek a listára, 19-en pedig előtte soha nem voltak milliárdosok.

Energiacégek tulajdonosai az élmezőnyben

Az első helyet a Jövőnk Alapítvány Köztanácsának elnöke, Vagit Alekperov szerezte meg, aki öt helyet emelkedett az év során. A Lukoil exelnöke most először áll a lista élén, vagyona 20,5 milliárd dollárról 28,6 milliárd dollárra nőtt az év során. Vagit Alekperov 2022 áprilisában mondott le a Lukoil elnöki posztjáról, néhány nappal azután, hogy az Egyesült Királyság szankciókat vezetett be ellene. (Partnere, Leonyid Fedun a 14. helyre került, az ő vagyonát a magazin 10,5 milliárd dollárra becsülte.)

Az orosz rangsorban a második helyet Leonyid Mihelszon szerezte meg 27,4 milliárd dollárral, aki a Novatek 24,6 százalékát és a Szibur 30,6 százalékát birtokolja. Tavaly a vagyont mindössze 21,6 milliárd dollárra becsülték. 

A múlt év novemberében az Egyesült Államok szankciókat vezetett be az Arctic LNG, a Novatek cseppfolyósított földgáz előállítására irányuló, 19,8 millió tonna tervezett kapacitású projektje ellen, emiatt az üzem 2024 januárjára tervezett kereskedelmi szállításait elhalasztották. 

 

A leggazdagabb orosz üzletemberek 2024 eleje
 

A dobogó harmadik helyére az NMLK és a First Port Company társtulajdonosa, Vlagyimir Liszin került 26,6 milliárd dolláros vagyonnal. Az Oillcapital összefoglalója nem emeli ki a negyedik és az ötödik leggazdagabb orosz üzletembert, de a felsorolásában szerepelteti őket. Alekszej Mordasov és családja következik nettó 25,5 milliárd dolláros vagyonnal, a neve mögött a Capital Severstal, a Nordgold, a TUI, a Lenta és a Power Machines cégek neve szerepel, tulajdoni hányadok nélkül. Utána Vlagyimir Potanyin következik 23,7 milliárd dollárral. Az övé a Norilszki Nikkelkombinát 37 százaléka, a Roszbank 45 százaléka, és a TCS csoport 35 százaléka. 

A hatodik helyen Gennagyij Timcsenko (Novatek, Szibur, Sztrojtranszgaz, Transzoil) végzett 23,4 milliárd dollárral a tavalyi 18,6 milliárd dollár után. A hetedik helyre az Eurohzim tulajdonosa, Andrej Melnyicsenko áll. Mihail Fridman (a LetterOne és a WintershallDea tulajdonosa) a 10. helyen áll 13,1 milliárd dollárral, míg LetterOne partnere, German Han a 20. helyen, 8,5 milliárd dollárral.

Befutottak a kommunikációs piac szereplői is

Figyelemre méltó, hogy az idén a leggazdagabb 20 orosz üzletember között nemcsak a VK és a Telegram alapítója, Pavel Durov szerepelt, hanem a Buhman fivérek is, az okostelefonokra játékokat fejlesztő Playrix játékcég alapítói, amely bezárta oroszországi irodáját. A ranglista többi orosz szereplője is jól ismert: ők a bányászat, a kohászat, a szén-, a vegyipar és a villamosenergia-ipar nagyvállalkozói.

Listán a leggazdagabb orosz örökösök is

Tavaly ismét Vagit Alekperov fia, Juszuf Alekperov került a leggazdagabb orosz örökösök listájának az élére a Forbes összeállításában. A fentiek alapján ő lép az idén is a dobogó legfelső fokára. Juszuf Alekperov akkor a Lukoil részvényeinek 0,2 százalékát birtokolta, 80 millió dollár értékben, de ő maga 2018 óta nem dolgozik a cégnél. A Welltech olajipari szolgáltató vállalkozás és az általa alapított VPT-Zapadnaja Szibir közlekedési vállalat élén áll. A második helyen Andrej Melnyicsenko gyermekei, Tara és Adrian, a harmadikon Leonyid Mihelszon lánya, Viktorija és féltestvére (fivére) végeztek. Szintén a hatodik helyen áll Gennagyij Timcsenko három gyermeke.