Jelentősen megcsappant a leggazdagabb orosz magánszemélyek vagyona a nyugati gazdasági szankciók hatására – írja a Business Insider. A Bloomberg milliárdosokat rangsoroló indexe szerint (Bloomberg Billionaires Index)

Oroszország 21 leggazdagabb embere együttesen 84 milliárd dollárt veszített el 2022 első két hónapjában.

Az ukrajnai orosz invázió kezdete óta veszteségeik több mint megkétszereződtek, sőt, a múlt héten egy nap alatt veszítettek el mintegy 39 milliárd dollárnyi vagyont, amikor a moszkvai 50 százalékot zuhant.

A gazdasági szankciók miatti piaci zűrzavar arra kényszerítette az orosz jegybankot, hogy leállítsa a részvénykereskedést a moszkvai tőzsdén, megakadályozva ezzel a további zuhanást. Ennek ellenére az orosz milliárdosok vagyona tovább csökkent, mivel különböző országokban vannak érdekeltségeik.

A pénzügyi krízis legnagyobb vesztese a Lukoil elnöke, Vagit Alekperov, aki 14 milliárd dollárt, nettó vagyonának 60 százalékát veszítette el, miután a társaság árfolyama mintegy 80 százalékot zuhant a tőzsdén. A Bloomberg jelenleg 8,8 milliárd dollárra becsüli a vagyonát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Vagit Alekperov Fotó: AFP

Oroszország leggazdagabb embere, Vlagyimir Potanin 6,2 milliárd dollárral lett szegényebb, vagyona 24,7 milliárdra apadt. Az általa elnökölt Norilsk Nickel árfolyama 56 százalékot esett a londoni tőzsdén.

Iszkandar Makhmudov, az Ural Bányászati ​​és Kohászati ​​Vállalat elnöke egyenesen lekerült a milliárdosok listájáról – derül ki a Bloomberg kimutatásából.

Andrej Melnyicsenko az egyetlen orosz milliárdos, aki nyereséget realizálhatott az idén. A Bloomberg szerint vagyona nagyrészt a magánkézben lévő EuroChem műtrágyagyártó vállalatból és a SUEK szén- és energiaipari cégből származik. 1,99 milliárddal, 19,5 milliárd dollárra nőtt a vagyona.

Vlagyimir Putyin és Gennagyij Timcsenko Fotó: Sputnik via AFP

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság már az ukrán háború kitörése előtt is szankciókkal sújtotta az orosz oligarchákat és családtagjaikat. A brit büntetőintézkedések következtében például Gennagyij Timcsenko vagyona megfeleződött, 11,3 milliárddal, 11,1 milliárd dollárra csökkent.