A Telegram Messenger online üzenetküldő szolgáltatás részesedése jócskán megnőtt az orosz piacon, megelőzve a WhatsAppot és a Facebook Messengert is – írta a Russia Today.

Messaging Apps Photo Illustration
Telegram logo displayed on a phone screen and binary code displayed on a laptop screen are seen in this illustration photo taken in Sulkowice, Poland on August 27, 2021. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jakub Porzycki / AFP

2022 elején a Telegram részesedése a mobilforgalomban 2,5 százalékot tett ki. Most a Telegram részesedése 8,5 százalék, és úgy tűnik, hogy a szolgáltatás térnyerése még nem állt meg

– mondta Makszut Sadajev, az orosz Digitális Fejlesztési, Kommunikációs és Médiaügyi Minisztérium vezetője.

A Telegram megelőzte a WhatsAppot és a Facebook Messengert, és a legnépszerűbb azonnali üzenetküldő alkalmazássá vált Oroszországban, valamint Fehéroroszországban, Örményországban, Azerbajdzsánban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban, Moldovában és Ukrajnában is.

A szoftver azonban nem csak az orosz piacon hódít; tavaly a világon a legtöbbször letöltött alkalmazások közé került.

A piaci szakértők a tendenciát azzal hozzák összefüggésbe, hogy a Facebook anyavállalatának, a Metának a tulajdonában lévő WhatsApp adatvédelmi politikája erősen megváltozott, ami arra késztette a felhasználók millióit, hogy váltsanak, és olyan alkalmazásokat keressenek, amelyek jobban garantálják a személyes adataik megőrzését.

A Telegram ennek az egyik legnagyobb haszonélvezőjévé vált, mivel 2022-ben több mint 700 millió aktív havi felhasználóval hatalmas felhasználói táborra tett szert. Piaci erejéhez az is hozzájárulhat, hogy egy bizonyos szinten hazai szoftverről van szó:

A vállalat alapítóját és tulajdonosát, Pavel Durovot Oroszország Mark Zuckerbergjének nevezték, és 11,5 milliárd dolláros nettó vagyonával a Forbes 2022-es milliárdos listájára is felkerült.