Minden második német háztartást gázzal fűtenek. Közülük elsőként úgy tűnik, az augsburgiak válnak meg a gáztól  – mutat rá a Bild cikke. A 300 ezer fős város már határidő előtt eleget tesz Robert Habeck zöldpárti gazdasági miniszter fűtési törvényének: fokozatosan leválik a gázról, alig tíz év múlva pedig sok háztartása már nem kap gázt.

Augsburg,,Germany,-,November,2,,2019:,Gasworks,With,Its,Towers
Augsburg néhány éven belül leválna a gázról / Fotó: Shutterstock

 

A BILD cikkéből nem derül ki, hogy ez nagyjából hány háztartást jelent, de a lap érdeklődésére az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató szóvivője jelezte, hogy több száz cégnek, társasháznak küldték el a tájékoztatást.

A városvezetés terve dupla csapás a gázfűtéses háztartások számára a Bild szerint, mert azon túl, hogy már 2035-ben fel kell hagyniuk a gázhasználattal, még hidrogén-kompatibilis gázfűtésre sem válthatnak. Ez azért baj, mert ellentmond az SPD, a Zöldek és az FDP 2023 nyarán tett ígéretének, amely szerint a jövőben is felszerelhetők korszerű gázfűtők. Az újonnan beszerelt készülékeknek pedig mindössze 30 százaléka hőszivattyú. 

Már a hálózatok jövője is kérdéses

Augsburg csak a kezdet. A stratégiai dokumentum szerint Robert Habeck arra számít, hogy gázelosztó hálózatokra a jelenlegi formájukban és hatókörükben már nem lesz szükség. Ez a VKU közüzemi egyesület szerint azt jelenti, hogy nincs tervezési biztonság állampolgárok milliói számára. Közben még sok minden nyitott, a hálózatüzemeltető pedig nehezen tud bármilyen végső döntést meghozni. A VKU feltételezi, hogy a jövő városonként, gázhálózatonként és vezetékenként eltérő lesz. Egy éve az Agora Energiewende zöld lobbicsoport is azt vetítette előre, hogy a meglévő gázelosztó hálózatok több mint 90 százaléka használaton kívülre kerülhet. 

A BILD idézi Mark Helfricht, az EU parlamenti képviselőcsoportjának energiapolitikai szóvivőjét, aki rámutatott: bárki, aki idő előtt bejelenti a gázhálózatok végét, meghiúsítja a biogázzal és hidrogénnel a technológiailag nyitott megoldásokat is. Ugyanakkor az FDP szakértője, Michael Kruse arról nyilatkozott, hogy a fűtési törvény ma is lehetővé teszi a tiszta gázok hozzáadását.

A magyar út más

Magyarországon nincs a németországihoz hasonló gázleválási terv, van viszont a belföldi energiatermelés arányának növelése, az energiahatékonyság javítása és a gáztól eltérő energiaforrások nagyobb súlyú használata. 

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) már 2020-ban, tehát az előtt kimutatta, hogy jók a főváros geotermikus adottságai.

Elemzésében részletesen ismertette a föld hőjének helyi hasznosítási lehetőségeit. Két évre rá az ipari és a mezőgazdasági geotermia került a kormány fókuszába, tavaly pedig Ságvári Pál, a MEKH elnökhelyettese adott helyzetképet egy geotermiáról rendezett konferencián. A MEKH kiadványa szerint 2022 volt az első év, amikor Magyarországon a geotermikus hőelőállítás meghaladta a gázmotoros távhőtermelést, mégpedig 26 százalékkal. Ám a gáz így is a távhőtermelők által legjelentősebb mennyiségben felhasznált energiahordozó. Távfűtést mintegy száz településen, körülbelül 650 ezer távfűtéses lakásban bő másfél millió ember használ, és további háztartások használnak közvetlenül gázt.