Ugrásszerűen megnőtt a diákok száma a temetkezési képzéseken az Egyesült Államokban - írta meg a CNN Business. A legtöbb iparágban jelentős munkaerőhiánnyal kénytelenek megküzdeni a cégek, a temetkezési szolgáltató szektor iránt viszont hatalmas az érdeklődés. A temetkezési vállalkozóknál egyelőre még sok betöltetlen álláshely van, de az erre szakosodott főiskolákon folyamatosan nő a hallgatók létszáma.

Buffalo Lawyer Representing Tops Victims Families Sues Gun Manufacturer
Fotó: The Washington Post/Getty images

Annyira kell az ember, hogy a végzett szakemberek 90 százaléka az oklevél megszerzése után azonnal el tud helyezkedni 

- mondta a Worsham College of Mortuary Science programigazgatója, Leili McMurrough az illinoisi Wheelingben. Ez az ország egyik legrégebbi temetkezéssel foglalkozó iskolája, amit még 1911-ben alapítottak.

Az American Board of Funeral Service Education kutatásából kiderült, hogy 

2021-ben az akkreditált temetkezési képzésekre 24 százalékkal többen jelentkeztek, mint 2020-ban. 

Az Egyesült Államokban 58 ilyen akkreditált képzés van és az Amerikai Temetkezési Szervezetek Oktatási Tanácsának (AFBSE) akkreditációs bizottságának elnöke szerint 2022-ben még tovább nőhet az új jelentkezők száma.

A National Funeral Directors Association (NFDA) elnöke, Randy Anderson elmondta, hogy olyan sok alkalmazottra van szükség az ágazatban, hogy a főiskolák képtelenek elég gyorsan képezni az engedéllyel rendelkező munkavállalókat, hogy kielégítsék a munkaerő iránti keresletet.  

Sürgősen pótlást kell találni az idős, hamarosan nyugdíjba vonuló szakemberek helyére. Az ágazatban a dolgozók több mint 60 százaléka 5 éven belül nyugdíjba megy 

- mondta Anderson.

Az NFDA-nak jelenleg több mint 20 ezer tagja van és minden államnak megvannak a saját engedélykiadási követelményei. A legtöbb államban például elvárt, hogy a temetkezési vállalkozók főiskolai vagy egyetemi végzettséget szerezzenek. A legfrissebb kormányzati adatok szerint 

a temetkezési ágazat több mint 16 milliárd dollár éves bevételt termel. 

2021-ben több mint 18 800 temetkezési vállalat működött az Egyesült Államokban, többségük magánkézben lévő kisvállalkozás volt, miközben 2010-ben az iparági számok szerint 19 902 volt.

Jelentősen megemelkedhetnek az itthoni temetkezési költségek

A temetkezési szektor vállalkozásainak képviselői egyeztetésbe kezdtek.

Kik mennek temetkezési vállalkozónak?

Az AFBSE legfrissebb száma szerint többségében nők. Jelenleg 

az ilyen irányú képzésekben frissen diplomát szerzettek 72 százaléka nő. 

Az 1970-es évekig a férfiak domináltak ebben a szakmában, azóta viszont minden évben egyre nőtt a nők aránya. Ráadásul jellemzően fiatal nők választják ezt a szakmát. A Worshamben a legtöbb hallgató 24-29 közötti nő. Ezzel együtt egyre több pályaváltó, idősebb nő is beiratkozik a temetkezési képzésekre.

Nagy a nők érdeklődése ezen a területen, és ennek van értelme. A nők empatikusabbak, és talán jobban felkészültek arra, hogy segítsenek a családoknak átvészelni egy nagyon nehéz életeseményt 

- mondta a Funaralocity.com vezérigazgatója, Ed Michael Reggie. Hozzátette, hogy korábban a fiataloknak nem jutott eszébe, hogy temetkezési vállalkozónak álljanak, de ez mára egy divatos szakma lett. Mint mondta, a diploma nem túl drága, és általában rövidebb idejű a képzés, mint más szakokon. 

Ráadásul évente 60- 75 ezer dollárt is lehet vele keresni. 

Az Egyesült Államokban valamivel több mint 54 ezer dollár volt az éves átlag jövedelem 2022 szeptemberében.

A temetkezési képzésekre azt után nőtt meg jelentősen a jelentkezők száma, hogy a Worsham elindította az online kurzusát. A távoktatás lehetőséget biztosít az átképzésre azoknak, akik már dolgoznak valahol. Online formában így munka mellett is tanulhatnak és lehetőségük van váltani, ha eljön az ideje. A Worsham egy éves képzése 22 800 dollárba kerül, a 16 hónapos online kurzus pedig 24 800 dollárt kóstál. A legutóbb indult online képzésen a hallgatók 80 százaléka nő volt.

A szakmának az is a vonzereje, hogy más területekhez képest gyors előmenetelt kínál. A diploma megszerzése után néhány év alatt egy temetkezési vállalat igazgatójává lehet válni, vagy akár saját temetkezési vállalkozást is indíthat bárki. Az igazgatók mediánbére 2021-ben 74 ezer dollár volt.

Ez nem való mindenkinek

Bár jelenleg vonzó szakmának tűnik a temetkezi vállalkozás az USA-ban, Randy Anderson szerint nem való ez a munka mindenkinek. Elmondta, hogy a szakma egyes területein még mindig nem versenyképesek a fizetések, így vannak olyan munkafolyamatok, amire nehéz embert találni. A másik nehézség a kiégés veszélye.

A járvány tetőpontján az emberek az egész iparágban megállás nélkül, szabadnapok nélkül dolgoztak 

- mondta Anderson.

Leili McMurrough szerint ennek ellenére sok új diák mondta azt, hogy pont a járvány volt az, ami elindította őket ezen az úton. 

Nagyon sokan találkoztak a halállal az elmúlt két évben olyan módon, amire nem számítottak. A családok nem tudtak úgy gyászolni, ahogy szerettek volna. Néhány esetben a temetkezési vállalat munkatársai voltak az utolsók, akik saját családjuk helyett látták az elhunytakat. Ezek a pillanatok hatással voltak az emberekre 

- mondta McMurrough.

A CNN interjút készített egy a Worshamben végzett diákkal, Hannah Walkerrel. A friss diplomás temetkezési szakember elmondta, hogy korábban sosem gondolt rá, hogy ezzel a szakmával foglalkozzon, de végül a nagyapja halála után jött, hogy ez egy fontos munka. Mint mondta, amikor a családjával a temetést szervezték belelátott abba, hogy milyen fontos a családok számára, hogy profi szakemberek bonyolítsák le a szertartást az elhunyt szeretteik számára.

Ezt követően Walker felkeresett több temetkezési vállalkozást és fizetetlen gyakornoki munkát keresett, hogy tapasztalatot szerezzen. Majdnem egy évig dolgozott így és közben megszilárdult benne az elhatározás, hogy ez az amival foglalkozni szeretne.

Randy Anderson szerint ez egy olyan karrier út, amelyen csak kevesen tudnak haladni. 

Minden nap találkozni a halállal rendkívül felkavaró tud lenni. 

Mint mondta ez a pálya csak azoknak való, akikben szilárdan él az elhatározás, hogy segítsenek embertársaikon és ez elégedettséggel tölti el őket.