Bill Gates, a Microsoft alapítója szerint a húspótló élelmiszerek előbb-utóbb igazán jók lesznek, noha piaci részesedésük egyelőre elenyésző. 

Founder of Microsoft and chairman of Breakthrough Energy Ventures, to establish the Breakthrough Energy Europe investment fund, Bill Gates gestures during a press conference at the EU headquarters in Brussels on October 17, 2018. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Fotó: John Thys/AFP

A milliárdos egy klímakonferencián elmondta, a növényi alapú húspótló élelmiszerek gyártói (Beyond Meat, Impossible Foods) és az állati sejtekből laboratóriumokban növesztett ételek fejlesztői, mint például az Upside Foods valódi változást hozhatnak az állati eredetű ételek fogyasztása terén.

Szerinte akkor tudjuk csökkenteni majd húsfogyasztásunkat, ha megfelelő minőségű húspótlókkal rukkol elő a szegmens.

A vegetáriánus és vegán életmódra szerinte az emberek döntő többsége soha nem fog áttérni, de ha hús-szerű ételeket tudnának fogyasztani, mégpedig valódi állati összetevők nélkül, az már tömegeket tudna eltántorítani az állatok fogyasztásától. Erre pedig nagyon nagy szükség lenne, hiszen az állattenyésztés hatalmas okozója a klímaváltozásnak: egyesek szerint 10-20 százalékáért felel, mások szerint a vezető tényező a bolygónk pusztításának folyamatában.

Gates hozzátette: a változáshoz elengedhetetlenül szükséges, hogy a jó, hasznos és fenntartható élelmiszerek és módszerek (utazás, energiaipar) olyan olcsók, ha nem olcsóbbak legyenek, mint a rossz és szennyező társaik, hiszen rengetegen nem engedhetik meg maguknak, hogy többet költsenek alternatív módszerekre és élelmiszerekre, akármennyire szeretnének is tenni a klímaváltozás ellen. 

A milliárdos szerint a klímacélok eléréséhez azonban a világ minden részén összefogásra van szükség, aminek sok esetben pont a magas költségek állnak útjába. Ennek kapcsán az ENSZ figyelmeztetett: jelenleg nem tudjuk tartani a 2015-ben vállalat klímacélokat, amik a felmelegedés 1,5 fok alatt tartásával járnának. 

Gates szerint azonban még van esély a legrosszabb forgatókönyv elkerülésére, hiszen az ilyen fejlesztések, mint a húsmentes húspótlók piaca, váratlan helyről tudnak hatalmas segítséget nyújtani a felmelegedés elleni harcban,