Pénz- és tőkepiac

Egyetlen év alatt tízmilliárd dollárral növelheti piaci értékét a ChatGPT atyja

A szinte minden kérdésre és kérésre azonnali válasszal szolgálni képes chatbot pillanatok alatt hódította meg az internetet. Folytatódhat a ChatGPT szárnyalása?

A teljes online közeget villámgyorsan letaroló chatbot, a ChatGPT mögött álló cég akár már idén tőkeemelést hajthat végre, 30 milliárd dollárra növelve ezzel a piaci értékét.

Robot hand holding lots of dollar notes robot, technology, future, futuristic, business, economy, business, money, dollar, bill, high tech, cyber, cyber technology, data, artificial intelligence, 3D, metal, blue background, studio, science, sci fi, hand, gesture, robotic, tech, illustration, innovation, shiny, chrome, silver, wires, concept, creative, ChatGPT, OpenAI
Fotó: Paper Boat Creative / Getty Images

Az OpenAI ugyanis bizonyos hírek szerint már több befektetési alapnál is házal egy lehetséges tőkeemelés kapcsán, mely a várakozások szerint a cég jelenlegi 20 milliárd dolláros értékét 30 milliárdra növelné.

A sikeres tőkeemelés igazi kakukktojássá tenné a céget, még a Szilícium-völgy sztárjai közt is: a legtöbb tech vállalat ugyanis mostanság túlélő módban ketyeg, nem pedig a drasztikus növekedéssel van elfoglalva.

A befektetési lehetőséggel az OpenAI már a Peter Thiel PayPal-alapító – akinek egyébként az OpenAI létrejöttében is volt szerepe – nevével fémjelzett Founders Foundot is megkereste. A cég alapítói közt többek közt megtaláljuk Elon Muskot, Peter Thielt és Sam Altmant is, akiknek a neve kivétel nélkül megkerülhetetlen a tech szektorban.

Az OpenAI két korai befektetője a sok nagy sikersztoriban meghatározó szerepet betöltő Sequoia Capital és Andreessen Horowitz volt, nemrég pedig a Bill Gates vezette Microsoft is beszállt a cégbe egymilliárd dollárral.

Musk még 2018-ban kilépett a cég igazgatótanácsából, hogy elkerülje a lehetséges összeférhetetlenséget a Teslánál zajló AI-fejlesztési projektekkel kapcsolatosan, aminek az OpenAI ma már biztosan örül, látva az újonnan lett Twitter-tulajdonos körüli földcsuszamlást. A Tesla-vezér a ChatGPT-vel kapcsolatosan azt mondta: 

A szoftver félelmetesen jó, nem járunk már messze a veszélyesen erős mesterséges intelligenciától.

Az AI-ban rejlő potenciált pedig a piac is észlelte, és alaposan be is árazta: a szegmensbe történő beruházások összege pár év leforgása alatt megnyolcszorozódott, a szektor cégeinek értéke pedig az egekbe szökött. Ennek legjobb példája az OpenAI sztratoszférába nyúló növekedése.

Teljes céges befektetések a mesterséges intelligenciába
Ugrásszerűen nőtt a szegmens iránti befektetési kedv, jól járt a ChatGPT atyja is

A mesterséges intelligencia fejlesztésére fordított dollármilliárdok pedig kiutat jelenthetnek a tavalyi év során kíméletlenül megtépázott tech szektor számára is, amely 2022-ben 27,64 százalékos esést volt kénytelen elkönyvelni.

 

Kapcsolódó cikkek