Nem egészen úgy sült el Boston legújabb látványossága, mint azt a városvezetés és a szervezők szerették volna. A hét végén leplezték le ugyanis Martin Luther King aktivista szobrát, amely egészen bizarra sikeredett. A szobor azt a pillanatot akarta megragadni, amikor King átöleli feleségét, Corettát, miután az aktivista megnyerte a Nobel-békedíjat 1964-ben. 

Martin Luther King Sculpture The Embrace In Boston MA
Fotó: John Lamparski / NurPhoto via AFP

Csakhogy a végső megvalósításban egyedül összefonódó karjaik maradtak meg, sem a testük, sem a fejük nem látható, így pedig tényleg meglehetősen szürreális a szobor, bizonyos perspektívákból nézve pedig kifejezetten félreérthető. 

Fotó: Getty Images

A terveken nagyon szépnek nézett ki, ezért vártuk a leleplezést. Aztán, amikor megláttuk, egy kisfiú felkiáltott mellettem: »Ez egy gigantikus pénisz.« És tényleg, ahonnan mi néztük, onnan egy méretes dorongnak tűnt az egész, ez egy perverz izé

– mondta a New York Postnak Coretta Scott King rokona, Seneca Scott. 

Hozzátette: a hírek szerint tízmillió dollárba került a bronzalkotás, amely szerinte egyértelműen az adófizetők pénzének teljesen felesleges elköltése volt. 

A városvezetés azzal védekezik, hogy a King család jóváhagyta a terveket, és többször egyeztettek a szobrászművésszel, Hank Willis Thomasszal. A szobor költségét egyébként közösségi finanszírozásból oldották meg elsősorban, Boston nem közölte, hogy a város pénzéből mennyit költöttek rá. 

Először került színes bőrű nő a negyeddollárosra

Az új negyeddolláros Angelout kitárt karokkal ábrázolja.

A legtöbben egyébként amiatt fakadtak ki, hogy King ennél sokkal méltóbb emlékművet érdemelne, de még a legkevésbé kritikusok is annyit tettek hozzá: ha egy művészeti alkotás értelmét utólag kell megmagyarázni, akkor az már nem is ér semmit.