Az ausztrál Qantas a világ legbiztonságosabb légitársasága, amelyet a tavalyi győztes, az új-zélandi Air New Zealand és az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó Etihad Airways követ – derül ki a légi közlekedést elemző portál, az AirlineRatings cikkéből.

SYDNEY, AUSTRALIA - DECEMBER 15: Qantas flight QF7526 carrying pallets of electronics and high end goods from Hong Kong about to land at Kingsford Smith International Airport on December 15, 2022 in Sydney, Australia. Qantas Freight is on track for a record month in December, with e-commerce trends that emerged during the COVID-19 pandemic continuing to build. The airline’s freight division has ramped up operations to meet demand, including running chartered freight services on A330 aircraft. Qantas is currently in the process of converting two A330 widebody aircraft into designated freighters in order to increase capacity for domestic and international freight activity.
A Qantas csak egy évre engedte át másnak a kitüntető címet.
Fotó: James D. Morgan / Getty Images

A negyedik helyen Katar állami légitársasága, a Qatar Airways található, míg az ötödik a szingapúri Singapore Airlines.

Az AirlineRatings az elmúlt évek balesetei, a flotta életkora, a kormányzati ellenőrzések és a járványvédelmi intézkedések alapján állította össze a listát, összesen 385 vállalatot vizsgált meg. A portál szerint a több mint százéves Qantas a világ legrégebbi folyamatosan működő légitársasága, és az elmúlt években rendre az élen végzett, de 2021-ben egy kisebb reptéri incidens miatt a hetedik helyre csúszott. Az értékelés összeállítói úgy vélik, hogy a listán szereplő cégek kiemelkedőek az iparágban, élen járnak a biztonság, az innováció és az új repülőgépek beüzemelése terén. 

A lista hatodik helyén található TAP Air Portugal az öreg kontinens legmegbízhatóbb társasága.

A portál összegyűjtötte a világ húsz legbiztonságosabb fapados légitársaságát is, ám őket nem állította sorba. Megtalálható közöttük a Ryanair, amely a közösségi médiában szokott reagálni a legfrissebb és leginkább felkapott témákra. Vezérigazgatója, Michael O’Leary gyakran nyilatkozik botrányosan vagy alpári módon a médiában, az extraprofitadó miatt a magyar kormánynak is nekiment. 

A legbiztonságosabb fapados légitársaságok: Air Arabia, AirAsia, Allegiant, AirBaltic, EasyJet, FlyDubai, Frontier, Jetstar, Jetblue, Indigo, Ryanair, Scoot, Southwest, Spicejet, Spirit, Vueling, Vietjet, Volaris, Westjet, Wizz Air. 

A világ húsz legbiztonságosabb légitársaságának listája:

1. Qantas
2. Air New Zealand 
3. Etihad Airways 
4. Qatar Airways 
5. Singapore Airlines
6. TAP Air Portugal
7. Emirates
8. Alaska Airlines
9. EVA Air
10. Virgin Australia/Atlantic
11. Cathay Pacific Airways
12. Hawaiian Airlines
13. SAS 
14. United Airlines 
15. Lufthansa/Swiss Group 
16. Finnair 
17. British Airways
18. KLM 
19. American Airlines 
20. Delta Air Lines 

Az idén sem ússzuk meg a reptéri káoszt

A légi utasok az idén is jelentős fennakadásokkal szembesülnek, részben az orosz–ukrán háború miatt, miután lezárták a két ország légterét – figyelmeztetett az európai légtér biztonságáért felelős szervezet, az Eurocontrol. Az idei lesz a legkeményebb az elmúlt tíz évből; durvább lesz még a tavalyinál is, amikor visszatért a forgalom Európa és a világ légi folyosóira a pandémia miatt bevezetett korlátozások után.