Extra

Gyászol a filmvilág: képekben Lollobrigida karrierje

Az ötvenes években a világ legszebb asszonyaként is emlegették.

95 éves korában meghalt Gina Lollobrigida olasz színész, énekes. Az isteni Lollónak is emlegetett színésznő az 1950-es évek egyik legnépszerűbb olasz filmsztárja volt. Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter 

több mint fél évszázad olasz filmtörténetének főszereplőjeként

méltatta Twitter-üzenetében, hozzátéve, hogy „vonzereje örökre fennmarad”. 

Egy ideig Amerika és Európa között ingázott, a legenda szerint a tengerentúlra a milliárdos Howard Hughes csábította át. Igazi hollywoodi sztár mégsem lett belőle. A filmvászontól visszavonulva érdeklődése a fényképészet felé fordult, és több könyvet is kiadott fotóival, majd az új évezredben visszatért a szobrászathoz (fiatalon képzőművészetet tanult), és több kiállítást is rendezett. Megpróbálkozott a dokumentumfilmmel is, Fidel Castro exkluzív interjút adott neki, de énekesnőként sem volt sikertelen. 1999-ben elindult az európai parlamenti választásokon, de nem jutott be az uniós képviselő-testületbe. 

Az egykori szexszimbólum sok mindent megkapott az élettől, de szavai szerint örök fájdalma, hogy nem dolgozhatott együtt Fellinivel. A Firenzei Művészeti Akadémia – harmadik nőként – tiszteletbeli tagjai közé választotta, a francia Művészeti és Irodalmi Rend lovagi fokozatával és a francia Becsületrend parancsnoka címmel is kitüntették. Több filmfesztivál életműdíjjal ismerte el, 2018 óta csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek sétányát.

gyász képgaléria Gina Lollobrigida
Kapcsolódó cikkek