95 éves korában elhunyt Gina Lollobrigida olasz színésznő. A Corriere della Sera közölte a hírt, a cikk szerint az olasz dívát már egy ideje kórházban ápolták.

Az 1950-es és 60-as években Lollobrigida a világ egyik legkeresettebb színésznője volt, számos európai és amerikai alkotásban is szerepelt.

GINA LOLLOBRIGIDA (Luigia Lollobrigida) Born on July 4, 1927 Italy
Fotó: Collection Christophel / RNB

Lollobrigida 1947-ben elnyerte a Miss Róma címet, 19 évesen fedezték fel. A The Guardian szemléje szerint Lollobrigida számos európai filmben játszott, köztük a Kenyér, szerelem, féltékenység című Bafta-díjas filmben, majd az Ördögi kör című film hozta meg számára a világhírnevet. Karrierje során olyan világhírű olasz rendezők rendezték, mint Vittorio De Sica, Mario Monicelli, Pietro Germi. Tavaly szeptemberben egy combcsonttörés miatt került idősek otthonába, de néhány nap múlva hazaengedték.  

A Firenzei Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagjai közé választotta, a francia Művészeti és Irodalmi Rend lovagi fokozatával és a francia Becsületrend parancsnoka címmel is kitüntették. Több filmfesztivál életműdíjjal ismerte el, 2018 óta csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek sétányát.

 

Címlapkép: Daniele Venturelli/Getty Images