Közös kazah–magyar kockázati tőkealap létrehozásáról írt alá nyilatkozatot a Széchenyi Alapok és a kazah–szingapúri kockázatitőke-befektető Steppe Capital pénteken Budapesten.

Close-Up Of Coins In Broken Eggshell Against White Background Egg shell and coins with investment and business text conceptual. befektetés, kamat, kincstárjegy, MNB,mnb,
Fotó: Getty Images

A magyar tőkealap-kezelő közleménye szerint a közös tőkealap két részalapból áll majd, egy magántőke- és egy kockázati tőkealapból, amelyekből magas hozampotenciállal rendelkező nemzetközi befektetések valósulhatnak meg.

A befektetés, amelyben mindkét fél 50-50 százalékos részesedéssel bír majd, mindkét részalap esetében eléri a 10 millió amerikai dollárt. Az alapkezelést teljes egészében a Széchenyi Alapok végzi – ismertették.

A közlemény szerint az a cél, hogy a mindkét gazdaság számára kiemelten fontos technológia, energetika, mezőgazdaság, valamint az élettudományok terén vonzó befektetési és társbefektetési lehetőségek kiaknázásával egyszerre teremtsenek maximális nyereséget tulajdonosaiknak és elősegítsék a két ország gazdaságának fejlődését.

A stratégiának megfelelően a kazah és a magyar gazdaságba integrálódó cégek széles körébe befektetve teremtenek szinergiákat a közép-ázsiai és közép-európai piacok között a következő nyolc évben. Az alap befektetett összegének akár 50 százalékát Kazahsztánban, magas növekedésű, kazah kötődésű vállalatokba tervezik befektetni.

A társbefektetések lehetőséget biztosítanak a két ország leendő portfólióvállalatainak, hogy tapasztalatokat szerezzenek, és részesüljenek a kiterjedt nemzetközi befektetési együttműködésből származó integrált üzleti modell előnyeiből – áll a közleményben.