„Doppelganger-”, azaz „hasonmásgyilkosságként” emlegeti a német média azt az elképesztő bűnesetet, amelynek során egy fiatal nő szándékosan kutatott fel egy hozzá hasonlító másikat, hogy eltehesse láb alól, elhitetve a világgal, hogy ő maga már nem él. Még a saját szüleit is sikerült megtévesztenie, végül a rendőrök mégis kibogozták az elképesztő ügyet.

Blue,Light,Flasher,Atop,Of,A,Police,Car.,City,Lights
rendőrség
Fotó: Shutterstock

A 24 éves, Münchenben élő, német és iraki felmenőkkel rendelkező Shahraban K. az Instagramon hozott létre hamis profilokat, ahol kifejezetten saját magához hasonlító nőket keresett, akikkel találkozókat szervezett.

Végül rá is talált az ideális hasonmásra, a tőle mintegy 150 kilométerre élő, 23 éves algériai állampolgár Khadidja O. kozmetikai bloggerre, aki hozzá hasonlóan hosszú fekete hajú és barna bőrű volt, hasonló vonásokkal. 

Shahraban K. és a jelentésekben szintén családneve kezdőbetűjével jelölt koszovói barátja, a 24 éves Sheqir K. Khadidja O. szépségápolási termékei iránt érdeklődött, és megbeszélték vele, hogy elmennek érte. Fel is vették, út közben azonban megálltak egy erdőben, és 50 szúrással végeztek az algériai fiatallal – állítja a német rendőrség. 

A szüleinek Shahraban K. előzőleg azt mondta, hogy Ingolstadtba megy a volt férjével találkozni. Miután nem tért vissza, a szülők Ingolstadtban kezdték keresni, és a Duna közelében tavaly augusztus 16-án megtalálták a Mercedesét. A hátsó ülésen ott volt a brutálisan összeszurkált női holttest, amiről azt hitték, a lányuké, és a helyszínen több kést is találtak.

Csakhogy a holttestet felboncolták, és DNS-vizsgálatot végeztek rajta. Ekkor kiderült, hogy nem Shahraban K. halt meg. Az ügy nem kevés fejtörést okozott a rendőrségnek, de a szálak végül a gyanúsítottak letartóztatásához vezettek. Kezdetben a nyomozók értetlenül álltak az eset előtt, és ők is meghökkentek az áldozat és az autó tulajdonosának hasonlóságán.

Az összefüggéseket az segített feltárni, hogy megvizsgálták Shahraban K. tevékenységét a közösségi médiában. 

Megerősítést nyert, hogy a gyanúsított a tette előtt számos nővel lépett kapcsolatba az Instagramon keresztül, akik hozzá hasonlónak látszottak

– mondta a Bildnek Veronika Grieser ingolstadti ügyész. Feltételezhető, hogy el akart rejtőzni a családon belüli viták miatt, meghamisítva a saját halálát – tette hozzá. 

Egy rendőrségi szóvivő azt is elmondta, hogy az áldozat arcát is érték késszúrások, és az eset szélsőségesen brutális volt. „Ez egy különleges eset volt, amely a nyomozók minden képességét próbára tette. Nincs mindennap ilyen esetünk, különösen ekkora látványos csavarral. Azon a napon, amikor megtaláltuk a holttestet, nem gondoltuk, hogy ez lehet az ügy kifejlete” – mondta. 

A gyanúsítottakra akár életfogytiglani büntetést is kiróhatnak.