Fennakadásokat okozott egy áramszünet egész Pakisztánban, az internet- és mobilszolgáltatások elérhetetlenek, a létfontosságú létesítményekben, kórházakban, repülőtereken és iskolákban tartalék generátorokkal biztosítják az energiát. Az áramszünet legalább 220 millió embert érintett. A hétfői kimaradások után kedd reggelre sikerült teljesen helyreállítani az energiaellátást az országban. Az energiaügyi minisztérium tájékoztatása szerint az áramszünetet az indította el, hogy energiatakarékosságból leállították az ország erőműveit, de egy déli tartományban nem sikerült újraindítani a generátorokat, ami láncreakciót indított el.

Karacsi, 2023. január 23.Karacsi egyik elsötétült utcája áramkimaradás idején 2023. január 23-án. Az energiaügyi minisztérium közlése szerint jelentős mértékű áramkimaradások voltak Pakisztánban az országos elektromos hálózat meghibásodása miatt. Az összes nagyvárosban, köztük Karacsiban, Iszlámábádban, Lahorban és Pesavárban sem volt áram
Fotó: Sahzaib Akber / MTI / EPA

Teljes a káosz a kórházakban. Voltak betegek, akiket a műtőkből hoztak ki, hogy majd másnap jöjjenek vissza

– mondta egy pakisztáni férfi, aki a beteg édesanyját vitte kórházba.

Pakisztán több városában vízhiány is fellépett, mivel az áramszünet miatt nem működnek az elektromos vízszivattyúk. Egy karacsi kórházban dolgozó nővér arról beszélt, hogy az ágytálakat sem tudják elmosni, mivel az áramszünet miatt nem tudnak vizet szivattyúzni a föld alatti tartályból.

Karacsi, 2023. január 23.Karacsi elsötétült belvárosa áramkimaradás idején 2023. január 23-án. Az energiaügyi minisztérium közlése szerint jelentős mértékű áramkimaradások voltak Pakisztánban az országos elektromos hálózat meghibásodása miatt. Az összes nagyvárosban, köztük Karacsiban, Iszlámábádban, Lahorban és Pesavárban sem volt áram
Fotó: Sahzaib Akber

A mindennapi élet más területei is ellehetetlenültek. Sokan arra panaszkodnak, hogy az online szolgáltatások nélkül nem tudnak fuvarokat foglalni az utazásszervező alkalmazásokon, ezért

nem tudnak munkába menni, vagy a gyerekeiket iskolába küldeni. 

Az üzletekben nincs világítás, ami miatt sok tulajdonos beköltözött a boltjába, hogy vigyázzon az árura. A forgalom visszaesett, mivel sokan nem tudnak készpénzt felvenni az ATM-ekből. Teljes piacok és üzletházak néptelenedtek el a sötétben – írta a CNN.

Sok háztartásban tartalék generátorokkal védekeznek az áramszünet ellen, de a kimaradások olyan hosszúak, hogy ezek az akkumulátorok nem bírják végig a terhelést. Áram nélkül sok otthonban a fűtést sem tudják megoldani, miközben az országban 4–8 fok közé hűl le a hőmérséklet – írta a Reuters.

Nem ez volt az első országos áramszünet

A hétfői országos áramszünet a második volt az elmúlt két évben. Hasonló kimaradás történt 2021 januárjában, akkor egy dél-pakisztáni meghibásodás volt a probléma okozója. Pakisztánban a villamosenergia-infrastruktúra rendkívül összetett hálózatból épül fel – erről a Das Welle írt. A rendszer egyik szakaszán fellépő probléma gyakorlatilag képes az egész hálózatot leállítani.

Az országban egyébként is rendkívül gyakoriak az energiahiány miatti áramkimaradások.

Milliók vesztek el a sötétben

Hétfőn reggel, helyi idő szerint fél nyolc körül Pakisztán szinte teljes területén ment el az áram. E az elmúlt évek egyik leghosszabb és legsúlyosabb kimaradása. Pakisztán rosszul karban tartott elektromos hálózata miatt egyébként is gyakoriak a kimaradások, de ilyen hosszú ideig tartó országos áramszünetre csak néhány évente van példa. Hétfő este még az ország legtöbb pontján nem volt áram, eddigre már a tartalék akkumulátorok is szinte mindenhol lemerültek. 

A fővárosban, Iszlámábádban nyolc órába telt mire sikerült visszaállítani az ellátást.

A hírek szerint az áramszünet a déli Szindh tartományban kezdődött. A területen elindult áramszünet lépcsőzetesen szétterjedt az egész országban.