A mesterséges intelligencia (MI) harctéri felhasználásáról tanácskozik közel ötven ország képviselője a héten Hágában, a Hollandia és Dél-Korea közösen szervezte csúcstalálkozón.

Fotó: J. M. Eddins Jr.

A résztvevők közt ott lesz az Egyesült Államok és Kína delegációja egyaránt. Oroszországot az Ukrajnával való háborúja miatt nem hívták meg.

A csúcstalálkozóval párhuzamosan zajló konferenciára mintegy kétezer szakembert várnak.

Azt egyelőre nem tudni, az ötven ország képviselői a kétnapos esemény végeztével terveznek-e valamilyen közös nyilatkozatot kiadni. Az ilyesfajta közös platformoktól eddig rendre távol maradtak a felek, tartva attól, hogy saját versenypozíciójukat gyengítenék egy ilyen megegyezésen keresztül.

Ez egy olyan kezdeményezés, amelynek eljött az ideje: megtesszük az első lépést az MI harctéri felhasználási körülményeinek kialakítása felé

– mondta a holland külügyminiszter, Wopke Hoekstra.

Az eseményen az amerikai védelmi minisztérium a lehetséges jövőbeni együttműködésekről fog bemutatót tartani, míg a hollandiai kínai nagykövet szerint elsődleges lesz a stratégiai tévedések lehetőségének minimalizálása egy esetleg harctéri helyzet akaratlan eszkalálásának elkerülése kapcsán.

A szakemberek szerint a stratégiai döntéshozatal felgyorsítása és a legitim katonai célpontok kiválasztása terén lehet jelentős szerepe az MI-nek a jövőben.

A mesterséges intelligencia terén zajló versenyt a Microsoft és a Google elmúlt hetekben nyilvánosságra hozott MI-fejlesztései és a ChatGPT chatbot élezték ki.