Ezt a díjat Navalnijnak szeretném felajánlani, valamint a világ összes politikai foglyának

– mondta Daniel Roher, a Navalnij című dokumentumfilm rendezője a 95. Oscar-gálán. Az orosz ellenzék vezetőjéről szóló film nyerte el az idén a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscart. 

Az amerikai filmakadémia legjobb dokumentumfilmjei közé beválogatott öt alkotás közül az egyik a Navalnij című produkció volt, valamint az Otthon a romokon című alkotás, amely egy ukrán árvaház történetét mutatja be. Az Alekszej Navalnijról szóló film jelölése indulatokat váltott ki az orosz–ukrán háború árnyéban. Rohernek ez az első Oscar-díja és az  első jelölése. 

95th Academy Awards - Show
Fotó: Myung J. Chun / Los Angeles Times via Getty Images

A The Hollywood Report beszámolója szerint miután Roher rendező vasárnap Alekszej Navalnij feleségével, Juliával és gyermekeivel, Dasával és Zaharral a Dolby Színház színpadára lépett, felhívta a közönség figyelmét, hogy az orosz ellenzéki vezető nem lehet jelen az ünnepségen (az orosz aktivista Vlagyimir Putyin elnök első számú kritikusa, aki 2021 márciusa óta börtönben van Oroszországban).

Alekszej, nem felejtettük el az üzenetedet: szembe kell szállni a diktátorokkal és az autoriter törekvésekkel, bárhol is ütik fel a fejüket 

– mondta a rendező.  

Julia Navalnij is felszólalt a színpadon, és azt mondta a hallgatóságnak: „A férjem csak azért van börtönben, mert igazat mondott. A férjem csak azért van börtönben, mert megvédte a demokráciát.” Majd a férjének is üzent: 

Alekszej, arról a napról álmodom, amikor szabad leszel és szabad lesz a hazánk. Maradj erős, szerelmem.

Roher a színfalak mögött, miután átvette a díjat, újságíróknak azt mondta, megvan győződve arról, hogy Navalnij egy nap kiszabadul a börtönből és túléli ezt a megpróbáltatást. Azt is mondta: „Navalnijnak szabadnak kell lennie, szeretném, hogy erre emlékezzen ma a világ.”