Az illegális migráció valóban egy egész Európát érintő kihívás, de növelné az Európai Unió biztonságát, ha Románia már a belső határellenőrzés nélküli térség része lenne – jentette ki az Európai Tanács elnöke hétfőn Bukarestben.

Fotó: John Thys / AFP

A román államfővel közösen tartott sajtóértekezleten Charles Michel úgy értékelte: Románia teljesíti a schengeni tagság valamennyi feltételét, és egy hónapja csatlakozott ahhoz az uniós kísérleti projekthez is, amely a menekültügyi eljárások és határigazgatás hatékonyságát hivatott javítani. 

Az uniós tagállamok vezetőit tömörítő testület elnöke leszögezte: Románia számíthat a támogatására a schengeni bővítés ügyében.

Klaus Iohannis román államfő úgy vélekedett: a schengeni csatlakozást megakadályozó decemberi döntés, mely Ausztria és Hollandia vétója miatt jött létre, „pofon volt az egész EU számára”. Mint mondta: nehéz lesz ezek után elhitetni a román állampolgárokkal, hogy az EU nemcsak közös piacot, hanem mozgási szabadságot is kínál.

Benyújtja a számlát Románia az osztrákoknak a schengeni vétóért

A bukaresti turisztikai miniszter eltanácsolja a romániai turistákat az ausztriai sízéstől, sokan megszüntetik az osztrák bankoknál fenntartott számlájukat, szóba került egy 200 millió eurós havi követelés is.

Arra az újságírói felvetésre reagálva, hogy vajon a schengeni csatlakozás kudarcának számlájára írható-e az, hogy Romániában jócskán visszaesett az Európai Unióba vetett bizalom, mindkét vezető aggasztónak nevezte a jelenséget, de úgy értékelték: ezt nem csak a schengeni bővítés elnapolása miatti csalódottság idézte elő, az euroszkepticizmus térnyeréséhez több egymást erősítő válság – a világjárvány, a háborús helyzet és az energiaválság – is hozzájárult.

Érthető, hogy a románoknak egy picit elfogyott a türelmük, de amint ezek a problémák megoldódnak, meggyőződésen, hogy visszatérnek a korábbi optimizmushoz és bizalomhoz, hiszen a románok Európa-pártiak, EU-pártiak, ebben biztosak lehetünk. Románia számára egyetlen világos irány létezik: Európa

– szögezte le a román elnök.

Michel szerint a román elnökkel folytatott megbeszélésen az ukrajnai háború és a moldovai helyzet témakörét is körüljárták. Az Európai Tanács elnöke megköszönte, hogy Románia humanitárius és katonai segítséget nyújt Ukrajnának, és úgy értékelte: Románia az ukrán gabonaexport számára alternatív útvonalat nyitó „szolidaritási folyosók” üzemeltetésében is fontos szerepet játszott. 

A brüsszeli tisztségviselő jelezte: tud róla, hogy a vámmentesen beengedett ukrán gabona tetemes károkat okozott a román gazdáknak, és arról is, hogy az érintettek keveslik az Európai Bizottság által számukra előirányzott – 10 millió eurós – kárpótlást, ezért a maga részéről támogatja azt a bukaresti kérést, hogy az EB emelje meg a Romániának szánt kárpótlás összegét.

A moldovai helyzetről szólva Charles Michel kijelentette: Oroszországnak azonnal véget kell vetnie a chisinaui rendszer destabilizálását célzó provokációknak. 

Michel az EU szolidaritásáról biztosította az európai integráció útjára lépett volt szovjet tagköztársaságot. Az Európai Tanács elnöke jelezte: szolidaritási üzenetét kedden személyesen is átadja Chisinauban Maia Sandu moldovai elnöknek. 

Charles Michel korábban hangsúlyozta: Románia és a vele együtt tavaly év végén szintén elutasított Bulgária számára egyaránt lehetővé kell tenni, hogy az idei esztendő során csatlakozni tudjanak az övezethez.