BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Charles Michel: Románia schengeni övezeti tagsága növelné Európa biztonságát

Az Európai Tanács elnöke kitart korábbi véleménye mellett, még annak ellenére is, hogy Ausztria és Hollandia ezt élesen ellenzik.

Az illegális migráció valóban egy egész Európát érintő kihívás, de növelné az Európai Unió biztonságát, ha Románia már a belső határellenőrzés nélküli térség része lenne – jentette ki az Európai Tanács elnöke hétfőn Bukarestben.

Fotó: John Thys / AFP

A román államfővel közösen tartott sajtóértekezleten Charles Michel úgy értékelte: Románia teljesíti a schengeni tagság valamennyi feltételét, és egy hónapja csatlakozott ahhoz az uniós kísérleti projekthez is, amely a menekültügyi eljárások és határigazgatás hatékonyságát hivatott javítani. 

Az uniós tagállamok vezetőit tömörítő testület elnöke leszögezte: Románia számíthat a támogatására a schengeni bővítés ügyében.

Klaus Iohannis román államfő úgy vélekedett: a schengeni csatlakozást megakadályozó decemberi döntés, mely Ausztria és Hollandia vétója miatt jött létre, „pofon volt az egész EU számára”. Mint mondta: nehéz lesz ezek után elhitetni a román állampolgárokkal, hogy az EU nemcsak közös piacot, hanem mozgási szabadságot is kínál.

Benyújtja a számlát Románia az osztrákoknak a schengeni vétóért

A bukaresti turisztikai miniszter eltanácsolja a romániai turistákat az ausztriai sízéstől, sokan megszüntetik az osztrák bankoknál fenntartott számlájukat, szóba került egy 200 millió eurós havi követelés is.

Arra az újságírói felvetésre reagálva, hogy vajon a schengeni csatlakozás kudarcának számlájára írható-e az, hogy Romániában jócskán visszaesett az Európai Unióba vetett bizalom, mindkét vezető aggasztónak nevezte a jelenséget, de úgy értékelték: ezt nem csak a schengeni bővítés elnapolása miatti csalódottság idézte elő, az euroszkepticizmus térnyeréséhez több egymást erősítő válság – a világjárvány, a háborús helyzet és az energiaválság – is hozzájárult.

Érthető, hogy a románoknak egy picit elfogyott a türelmük, de amint ezek a problémák megoldódnak, meggyőződésen, hogy visszatérnek a korábbi optimizmushoz és bizalomhoz, hiszen a románok Európa-pártiak, EU-pártiak, ebben biztosak lehetünk. Románia számára egyetlen világos irány létezik: Európa

– szögezte le a román elnök.

Michel szerint a román elnökkel folytatott megbeszélésen az ukrajnai háború és a moldovai helyzet témakörét is körüljárták. Az Európai Tanács elnöke megköszönte, hogy Románia humanitárius és katonai segítséget nyújt Ukrajnának, és úgy értékelte: Románia az ukrán gabonaexport számára alternatív útvonalat nyitó „szolidaritási folyosók” üzemeltetésében is fontos szerepet játszott. 

A brüsszeli tisztségviselő jelezte: tud róla, hogy a vámmentesen beengedett ukrán gabona tetemes károkat okozott a román gazdáknak, és arról is, hogy az érintettek keveslik az Európai Bizottság által számukra előirányzott – 10 millió eurós – kárpótlást, ezért a maga részéről támogatja azt a bukaresti kérést, hogy az EB emelje meg a Romániának szánt kárpótlás összegét.

A moldovai helyzetről szólva Charles Michel kijelentette: Oroszországnak azonnal véget kell vetnie a chisinaui rendszer destabilizálását célzó provokációknak. 

Michel az EU szolidaritásáról biztosította az európai integráció útjára lépett volt szovjet tagköztársaságot. Az Európai Tanács elnöke jelezte: szolidaritási üzenetét kedden személyesen is átadja Chisinauban Maia Sandu moldovai elnöknek. 

Charles Michel korábban hangsúlyozta: Románia és a vele együtt tavaly év végén szintén elutasított Bulgária számára egyaránt lehetővé kell tenni, hogy az idei esztendő során csatlakozni tudjanak az övezethez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.